Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

SAD iznio kontroverzne tvrdnje: Kina u "koncentracijske logore" zatočila čak 3 milijuna muslimana?

Kinu se često optužuje za kršenje ljudskih prava (Foto: AFP)
Kinu se često optužuje za kršenje ljudskih prava (Foto: AFP) Foto: afp
SAD je optužio Kinu u petak da je više od milijun pripadnika muslimanske manjine stavila u "koncentracijske logore", u jednom od najžešćih osuda onoga što Peking zove masovnim pritvaranjem uglavnom muslimanske ujgurske manjine i ostalih muslimanskih skupina.

Komentari Randalla Schriverra, odgovornog za azijsku politiku u američkome ministarstvu obrane, vjerojatno će povećati napetosti s Pekingom, koji je osjetljiv prema međunarodnoj kritici i ta mjesta opisuje kao centre za preobuku u svrhu ograničavanja prijetnje islamističkog ekstremizma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom"

Bivši pritvorenici opisali su za Reuters da su bili mučeni za vrijeme ispitivanja u logorima, da su živjeli u prenatrpanim ćelijama i bili podvrgnuti okrutnim dnevnim režimima stranačke indoktrinacije koje su neke ljude doveli do samoubojstva.

Neka od tih mjesta okružena su bodljikavom žicom i promatračkim tornjevima.

"Kineska Komunistička partija koristi sigurnosne snage za masovno zatočenje kineskih muslimana u koncentracijske logore", rekao je Schriver na briefingu u Pentagonu za vrijeme šire diskusije o kineskoj vojsci, procjenjujući da bi broj zatočenih muslimana mogao biti "blizu 3 milijuna građana".

Schriver, asistent ministra obrane, branio je upotrebu pojmova koji odmah asociraju na nacističku Njemačku rekavši da su primjereni s obzirom na okolnosti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je upotrijebio termin logor za preobuku da opiše ta mjesta i rekao da kineske metode "podsjećaju na 1930-e".

Guverner Xinjianga u ožujku je izravno odbacio usporedbe s koncentracijskim logorima i rekao da je to isto kao što su "internati".

Američki dužnosnici rekli su da je Kina proglasila kriminalnim mnoge aspekte religijske prakse i kulture u Xinjiangu, uključujući i kažnjavanje za podučavanje djece muslimanskim tekstovima ili zabranu roditeljima da daju djeci ujgurska imena. (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene