Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Iran mora izabrati suradnju ili sukob

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su u subotu nakon razgovore s Iranom rekle da Teheran ima izbor između suradnje i sukoba te da pregovori s Washingtonom mogu početi samo ako Iran obustavi svoj sporni nuklearni program.

"Mi se nadamo da iranski narod razumije da njihovi čelnici moraju birati između suradnje, koja će koristiti svima, i sukoba, koji može voditi samo daljnjoj izolaciji", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack nakon razgovora u Ženevi kojima je prvi puta nazočio i viši diplomat SAD-a William Burns.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

On je rekao da se Burns nije sastao niti odvojeno razgovarao s bilo kojim članom iranskog izaslanstva i da je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku predao jasnu poruku Irancima ali zauzvrat nije dobio jasan odgovor.

Odluka državne tajnice SAD-a Condoleezze Rice da pošalje Burnsa na razgovore u Ženevi predstavlja veliko odstupanje od uobičajene politike SAD-a da ne sudjeluje u razgovorima s Iranom o njegovom nuklearnom programu dok Teheran ne odustane od rada na obogaćivanju urana za koji Zapad vjeruje da za cilj ima proizvodnju atomske bombe. Iran tvrdi da obogaćuje uran samo za mirnodopske potrebe.

Očekuje se da Rice dobije puno izvješće od Burnsa u ponedjeljak kada će joj se Burns pridružiti u Abu Dhabiju na putu na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja južne Azije u Singapuru.

Solana: Iran bez odgovora na prijedloge za nuklearni program

Iran nije dao nikakav jasan odgovor na međunarodni prijedlog paketa poticaja u zamjenu za prekid nuklearnog programa na pregovorima sa šest zemalja kojima se nastoji riješiti dugotrajni spor oko tog pitanja, rekao je u subotu Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.


"Nismo dobili jasan odgovor. Nismo dobili ni 'da' ni 'ne' i nadamo se da će on uskoro stići", rekao je Solana na konferenciji za novinare nakon završetka razgovora u Ženevi. "Nadam se da ću odgovor na to i druga pitanja dobiti za dva tjedna", dodao je.

Odgovor iz Teherana na prijedloge stigao je u obliku pisma, kazao je Solana, ali "nije bilo odgovora na najvažnije pitanje koje smo postavili u dokumentu koji smo poslali - 'Put naprijed'", pojasnio je.

Također je napomenuo kako su razgovori s glavnim iranskim pregovaračem Saidom Džalilijem u Ženevi, na kojima je prvi put sudjelovao i jedan visoki američki dužnosnik - podtajnik za politička pitanja William Burns, bili sadržajni i konstruktivni.

No, unatoč Burnsovoj nazočnosti, SAD su ostale na stajalištu da pravi pregovori mogu započeti tek kad Iran zamrzne osjetljive nuklearne aktivnosti.

To Teheran stalno odbija, a isto je stajalište potvrdio i Džalili, najavivši da ni u idućim sastancima Iran neće pristati na zamrzavanje aktivnosti.

"Raspravit ćemo samo zajedničke točke paketa" inicijativa, odgovorio je Džalili na novinarsko pitanje da li će Iran razmotriti zahtjev za zamrzavanjem aktivnosti na obogaćivanju urana kao preduvjet za početak pravih pregovora o njegovom nuklearnom programu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene