Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšanje odnosa

SAD i Turska su si međusobno ukinule sankcije

Ilustracija Erdogan i Trump (Foto: AFP)
Ilustracija Erdogan i Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Turska i Sjedinjene Države ukinule su u petak sankcije donesene recipročno u kolovozu protiv dva ministra svojih zemalja u jeku diplomatske krize, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države priopćile su u petak da su ukinule sankcije dvojici visokih dužnosnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u znak poboljšanja odnosa nakon što je Turska oslobodila američkog pastora iz pritvora prije tri tjedna, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

SAD je odredio sankcije ministru pravosuđa Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Suleymanu Soylu u kolovozu zbog slučaja američkog pastora Andrewa Brunsona.

Turska je na američko ukinuće u petak odmah odgovorila ukidanjem sankcija dvojici visokih američkih dužnosnika, državnom tajniku za domovinsku sigurnost Kirstjenu Nilesenu i ministru pravosuđa Jeffu Sessionsu.

Brunson koji je živio u Turskoj dulje od 20 godina optužen je da je vodio 2016. pokušaj udara na Erdogana. Nakon dvije godine zatočenja u listopadu mu je dozvoljen povratak u Sjedinjene Države.

Erdogan i Trump su telefonski razgovarali o poboljšanju odnosa između Ankare i Washingtona, navelo je tursko predsjedništvo u četvrtak.

Bijela kuća nije izravno komentirala ukidanje sankcija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene