Vladimir Putin (Foto: Getty)
Vladimir Putin (Foto: Getty)

SAD su u petak i službeno optužile Rusiju za hakiranje e-mailova Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) te da je na taj način izravno pokušala omesti nadolazeće predsjedničke izbore u Americi.


"Vjerujemo s obzirom na veličinu i osjetljivost tih napada, da su jedino najviši ruski dužnosnici mogli odobriti takve aktivnosti", stoji u zajedničkom priopćenju direktora američke Nacionalne obavještajne službe i Ministarstva domovisnke sigurnosti.

"Te krađe i razotkrivanja imale su za namjeru omesti američki izborni proces. Takve aktivnosti nisu novost za Moskvu. Rusi su koristili slične taktike i tehnike diljem Europe i Euroazije, primjerice, kako bi utjecali na javno mijenje na tim područjima", stoji nadalje u priopćenju, koje prenosi agencija AP.

Podsjetimo, Rusija je već ranije na indicije da je umješana u navedeno hakiranje -email poruka DNC-a reagirala na način da je odbacila sve indicije i bilo kakvu umješanost.

Obavještajni dužnosnici tvrde da su neke države iskusile skeniranja ili snimanja njihovog izbornog sustava te da je to u većini slučajeva dolazilo sa servera koji su smješteni u Rusiji. Ipak, američki obavještajci su priopćenjem stali tek korak od direktne optužbe prema Kremlju.