Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i Rusija blizu su dogovora o uspostavi 'crvenog telefona' za rješavanje prijetnja kibernetičkim napadima, objavio je u petak Washington Post.


Sigurna komunikacijska linija između dviju zemalja trebala bi spriječiti napade na internetu, čiji je izvor teško otkriti, a mogu prerasti u konflikt, objavio je Post.

Kao kanal za komunikaciju s Rusijom s američke će strane poslužiti Centar za smanjenje rizika od nuklearnih napada, koji je osnovao State Department u vrijeme administracije Ronalda Reagana. Centar je osnovan kako bi Moskva i Washington mogli upozoriti jedan drugog na svako lansiranje rakete ili svemirskog broda kako se to ne bi zabunom shvatilo kao nuklearni napad.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji, ilustracija Situacija sve gora: U Rusiji pao rekord u dnevnom broju umrlih od korone Nesreća (Foto: Screenshot/YouTube) Pretrčavala cestu bez osvrtanja i izletjela pred auto kao muha bez glave

>> Rusija upozorava da se mnoge države pripremaju za cyber rat

Isti princip trebao bi se primjenjivati u slučaju cyber napada, ako jedna strana detektira nešto što bi mogla biti neprijateljska aktivnost iz drugih zemalja, piše Post.

Uspostava američko-ruskog 'crvenog telefona' ukazuje na sve veću važnost kibernetičkih aktivnosti kao moguće prijetnje i konflikta među zemljama. Obamina administracija prije nekoliko je mjeseci upozorila kako bi kibernetički napadi mogli potkopati sustave koji osiguravaju struju, vodu i ostale kritične usluge.

Bude li sklopljen, ovo će biti prvi ugovor SAD-a s nekom zemljom s ciljem smanjenja prijetnji iz 'cyberspacea'. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.