Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD i Poljska nisu riješili nesuglasje oko proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posjetu Washingtonu boravi poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski, a u središtu njegovih razgovora s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i drugim američkim dužnosnicima je otklanjanje razlika oko postavljanja američkog proturaketnog štita u Poljskoj.

Govoreći nakon sastanka s Rice u State Departmentu, Sikorski je rekao novinarima da su razgovori bili 'produktivni' i da će se pregovori nastaviti, ali je naznačio kako nije došlo do prekretnice. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uložili 200 milijuna eura Obama: NATO se dogovorio oko proturaketnog štita Slika nije dostupna Obama i Medvedev se dogovorili Sve bolji odnosi Rusije i SAD-a

'Što se tiče obrane od projektila, mi smo razjasnili naša stajališta i iznijeli smo neke produktivne zamisli. Razgovori se nastavljaju', rekao je Sikorski, ne iznoseći druge pojedinosti.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack ostao je bez komentara na pitanje je li sporazum blizu.

Razgovori su održani nedugo prije odlaska Rice u posjet Europi, koji bi mogao uključivati i posjet Poljskoj, ako se sporazum postigne na vrijeme.

'Nastavljamo raditi na obrani od projektila. To je veliko pitanje za poljsku vladu. To je važno pitanje za nas', rekao je prije početka sastanka McCormack. 'Posvećujemo vrijeme i energiju kako bi pokušali razriješiti bilo koje pitanje koje postoji na drugoj strani', dodao je.

Washington planira postaviti 10 presretača balističkih projektila u Poljskoj, kao dio sustava obrane zapadne Europe i SAD-a od napada zemalja koje Washington naziva 'otpadničkima', poput Irana.

Poljska zauzvrat traži milijarde dolara američkih ulaganja u modernizaciju njezine protuzračne obrane, od zrakoplova do raketa Patriot. Poljska vlada prošloga je petka američku ponudu ocijenila nedovoljnom, rekavši da je otvorena za daljnje pregovore.

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova ranije je izjavio da se sastanak u State Departmentu održava na zahtjev ministra Sikorskog.

'Mislim da imamo signal s američke strane da su spremni pregovarati. Današnji satsnak Rice-Sikorski je najvažniji. Svaka daljnja rasprava (o obrani od projektila) uslijedit će kao rezultat tog sastanka', rekao je glasnogovornik Piotr Paszkovski.

Pojedinosti američke ponude Poljskoj nisu objavljene, no premijer Donald Tusk je u petak izjavio da ona uključuje postavljanje baterija Patriota na poljskom tlu na godinu dana, što je ocijenio nezadovoljavajućim.

Rusija se odlučno protivi američkom planu postavljanja američkog proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, kao prijetnji koja ograničava moć njezinog strateškog nuklearnog arsenala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene