Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD i Irak suglasili su se da će 2008. započeti službene pregovore o budućim odnosima dviju zemalja, uključujući veličinu i ulogu američkih snaga koje će ostati u Iraku.


Predsjednik George W. Bush i premijer Nuri al Maliki usuglasili su "izjavu o načelima", po kojima će se odvijati pregovori o bilateralnim sporazumima koji će regulirati dugoročne odnose dviju zemalja.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin i Xi Jinping najavili razgovor, situacija sve napetija: "Agresivna retorika zahtijeva raspravu nas i Kineza" Andrej Plenković i Zoran Milanović Dva najmoćnija čovjeka u državi jedan o drugom nisu birali riječi, a sad su se složili oko nekoliko bitnih tema. Na pitanje jesu li stali na loptu, dali znakovite odgovore

Među ta načela spada obrana demokratskog Iraka od unutarnjih i vanjskih prijetnji, ohrabrivanje stranih investicija, posebno
američkih, kako bi se pridonijelo obnovi i izgradnji, te podrška Iraku da se priključi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Oni su se također suglasili kako je važno pružiti sigurnosna jamstva da se "odvrati strana agresija protiv Iraka" i podrži borba protiv terorizma, prema izjavi koju je objavila Bijela kuća.

Pregovori, u kojima bi vodeću ulogu imao State Department, trebali bi biti otvoreni na početku godine, s ciljem da se okončaju u srpnju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju