Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD i Europa odustali od rezolucije o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i europske članice Vijeća sigurnosti UN su objavile kako do daljnjeg odustaju od rasprave o njihovom nacrtu rezolucije o Kosovu zbog protivljenja Rusije, te da će umjesto toga inicirati novi krug pregovora između Beograda i Prištine pod okriljem Kontaktne skupine za Kosovo.

"Za žaljenjem moramo utvrditi kako je bilo nemoguće osigurati podršku za takvu rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN. Zbog toga stavljamo raspravu o rezoluciji na čekanje", izjavio je francuski veleposlanik pri UN-u Jean Marc Sabaliere u ime predlagača rezolucije SAD, Velike Britanije, Italije, Njemačke i Belgije nakon današnjih konzultacija Vijeća.
On je ponovo naglasio američko-europsku podršku za prijedlog posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o nadziranoj neovisnosti za Kosovo, te istaknuo kako "on treba biti podloga za svaku buduću raspravu".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Umjesto daljnih pokušaja da se budući status Kosova utvrdi rezulucijom Vijeća sigurnosti UN, što Rusija blokira od ožujka, zapadne zemlje će pokušati inicirati novi krug pregovora čelnika Srbije i Kosova, pod okriljem Kontaktne skupine za Kosovo u kojoj su SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Rusija.

Veleposlanik SAD Zalmay Khalilzad kazao je kako bi pregovori pod okriljem Kontaktne skupine trebali trajati 120 dana, kao što je predviđao i nacrt rezolucije koju je Rusija zaustavila prijetnjom veta.

Nitko od predstavnika predlagača nije kazao što će se dogoditi ako novi krug pregovora ne donese rezulatata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene