Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libanonski predsjednik Michel Suleiman imenovao je Sada Al-Haririja mandatarom libanonske vlade i dao mu složenu zadaću sastavljanja nove vlade koja bi trebala okončati četverogodišnje razdoblje nestabilnosti.


Suleiman je objavio predsjednički ukaz u kojem za mandatara određuje 39-godišnjeg sunitskog muslimana Haririja nakon što ga je za premijerski položaj nominiralo 86 od 128 zastupnika libanonskog parlamenta.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer o ukidanju prešutnih prekoračenja: ''Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana''. Objavio tko će i dalje primati državnu potporu Ljubljana, ilustracija Susjedi će morati paziti što govore: Za vrijeđanje članova Vlade plaćat će se paprene kazne

Hariri, kojeg podržavaju Sjedinjene Države i Saudijska Arabija, na izborima ovaj mjesec vodio je političku koaliciju koja je pobijedila prosirijski i proiranski Hezbolah i njegove saveznike. Sad Hariri sin je bivšeg libanonskog primjera Rafika Al-Haririja čije je ubojstvo 2005. gurnulo Libanon u najgoru krizu od građanskog rata 1975. do 1990. godine.

Glavnu teškoću Haririju vjerojatno će predstavljati zahtjevi Hezbolaha i njegovih saveznika da zadrže pravo na veto u vladi nacionalnog jedinstva. Hariri odbija takvo pravo veta, ali će nastojati pridobiti parlamentarnu manjinu na sudjelovanje u vladi.

(Hina)