Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o financijskoj reformi u četvrtak je prošao posljednju prepreku u američkom Senatu, što je otvorilo put za konačno prihvaćanje najsveobuhvatnije izmjene propisa na Wall Streetu od velike depresije 1930-ih.


Sa 60 glasova za i 38 protiv, Senat je kvalificiranom, tropetinskom većinom prihvatio da se zaključi rasprava o zakonu i prijeđe na glasovanje. Zastupnici su najavili konačno glasovanja za danas poslijepodne, po lokalnom vremenu, a predsjednik Barack Obama zakon bi trebao potpisati ovoga vikenda. 'To je veliki pothvat, povijesni po svojim razmjerima, s kojim se uspostavlja struktura što će nam omogućiti da u budućnosti probleme svedemo na minimum', izjavio je predsjednik senatskog odbora za bankarstvo Christopher Dodd, demokrat koji je glavni pokrovitelj zakona.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš predstavio izmjene reforme zdravstva: Tek diplomirani liječnici ipak neće u ordinacije obiteljske medicine Mladi liječnici - 1 Biste li dali da vas liječe tek diplomirani liječnici? Ni studentima se ta ideja ne sviđa, čeka se odluka Ministarstva

Prihvaćanje zakona predstavlja veliku pobjedu za Obamu, koji je u predizbornoj kampanji obećao izmjenu zakonske regulative kao odgovor na financijsku krizu 2008., u kojoj je država izdvojila 700 milijardi dolara za sanaciju banaka i drugih financijskih institucija. Predstavnički dom Kongresa prihvatio je prijedlog zakona o financijskoj reformi 30. lipnja. Većina republikanaca u Senatu glasovala je protiv zaključenja rasprave o zakonu, tvrdeći kako zakon ne ide dovoljno daleko da spriječi buduće proračunske sanacije tvrtki s Wall Streeta, te da stvara novu birokraciju, osnivanjem agencije za zaštitu potrošača pri središnjoj banci - Federalnim rezervama.

Senator Richard Shelby, najviše rangirani republikanac u odboru za bankarstvo, nazvao je zakon 'zakonodavnim čudovištem na 2300 stranica'. 'Zakon stvara ogromnu novu birokraciju s malo odgovornosti i ozbiljnosti. Vjerujem da on potkopava konkurentnost američkog gospodarstva', kazao je Shelby. Demokrati su osigurali potrebnih 60 glasova pridobijanjem republikanskog senatora Scotta Browna iz Massachusettsa, te senatorica Olympie Snowe i Susan Collins iz Maina ovoga tjedna, a zauzvrat su ublažene neke odredbe s kojima se bankama priječi da na burzi spekuliraju sa svojom imovinom.

Za razliku od proceduralnog glasovanja o zaključenju rasprave o zakonu, za konačno izglasavanje zakona potrebna je samo obična većina. Zakon, na temelju paketa reformi koji je Obama predstavio u lipnju 2009., uspostavlja mehanizam za likvidaciju posrnulih financijskih tvrtki čiji bi krah uzdrmao tržišta, te uvodi vijeće financijskih regulatora koji će nadzirati poslovanje financijskih tvrtki s aspekta sustavnog rizika za gospodarstvo. Zakonom se također pojačava nadzor nad tržištem financijskih derivata - ugovora čija vrijednost proizlazi iz dionica, obveznica, kredita, valuta i roba. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju