Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Federalni prizivni sud zaštitio prava "neprijateljskog borca"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politika Georgea Busha kojom su osumnjičenima za terorizam uskraćena prava zajamčena nacionalnim i međunarodnim pravom, jučer je doživjela novi udarac s odlukom federalnog prizivnog suda da vlada ne može u nedogled držati u zatvoru legalnog imigranta bez podizanja optužnice.

Prizivni sud u Richmondu, Virginija, utvrdio je, rješavajući predmet Ali al-Marrija, zatvorenog već četiri godine u vojnoj bazi Charleston u Sjevernoj Karolini, kako "vojska SAD-a ne može uhititi i pritvoriti civila i ostaviti ga u pritvoru neodređeno vrijeme",

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata"

Sudsko vijeće je u odluci, donesenoj preglasavanjem 2-1, istaknulo kako je vlada iznijela ozbiljne tvrdnje na račun Al-Marrija, te da ga sada ima mogućnost optužiti pred civilnim sudom.

Al-Marri, rodom iz Katara, u ranim 40-im godinama, legalno je ušao u SAD sa ženom i djetetom prije terorističkih napada 11. rujna 2001. Kazao je kako je došao na magistarski studij na Sveučilištu Bradley u Peoriji, Ilinois.

Vlada ga je prvo uhitila kao materijalnog svjedoka u terorističkoj istrazi, a kasnije optužila za prijevaru s kreditnim karticama.

Te su optužbe kasnije odbačene, a vlada ga je proglasila
neprijateljskim borcem i stavila u vojni pritvor na neodređeno
vrijeme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene