Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki dužnosnik objasnio je da ne postoji vojno rješenje koje bi omogućilo promjenu ravnoteže snaga.


Bijela kuća je objavila u četvrtak da je deblokirala 46 milijuna dolara pomoći za opremu i obuku ukrajinskih snaga sigurnosti nešto prije sastanka predsjednika Baracka Obame i Petra Porošenka.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajina: Počinju proruski prosvjedi u Donjecku Slika nije dostupna Obama: Sankcije će Rusiju skupo stajati! Kina poziva na suzdržanost

Svrha te nove tranše, kojom ukupna američka pomoć Ukrajini za sigurnost iznosi 116 milijuna dolara, je pomoć zemlji suočenoj s proruskim pobunjenicima na istoku, u nadzoru i osiguranju njezinih granica i u naoružanju vojske kako bi učinkovitije djelovala.

Tu pomoć, koja isključuje isporuke oružja, sačinjava telekomunikacijska oprema, radari, pancirni prsluci, kacige i uniforme.

Ukrajinski predsjednik će početkom poslijepodeva doći u Bijelu kuću. On je tijekom jutra održao govor pred američkim Kongresom.

Kijev: Rusija duž granice Krima s Ukrajinom razmjestila 4.000 vojnika

Bivši poslovni čovjek se zalagao da njegova zemalja dobije specijalni status saveznice nečlanice NATO-a.

Porošenko je od američkog kongresa tražio da Washington  njegovoj zemlji dodijeli specijalni status obrane i sigurnosti kao nečlanici NATO-a koji bi bio odraz više razine interakcije sa Zapadom.

Washington smatra da taj status ne donosi ništa novoga Ukrajini.

Obamina administracija, koja je također deblokirala 7 milijuna dolara za humanitarnu pomoć, isključuje slanje oružja Kijevu, što su tražili neki zastupnici američkog Kongresa.

"Ne postoji jednostavno vojno rješenje koji bi omogućilo promjenu ravnoteže snaga", objasnio je neimenovani američki dužnosnik.

"Svrha je poboljšanje kapaciteta Ukrajine da se obrani od upada na svoj teritorij i dugoročno za obuku i prilagodbu njezinih sigurnosnih snaga", dodao je. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook