Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD danas puno sigurnije nego 2001.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su danas, pet godina nakon terorističkih napada 11. rujna, "puno sigurnija" zemlja, izjavila je američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenivši kako je teroristička organizacija al-Qaida "znatno oslabljena".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvao na pokretanje istrage Obama: 'Bin Laden je u Pakistanu vjerojatno imao mrežu podrške' Slika nije dostupna Pentagon objavio zaplijenjene snimke VIDEO: Bin Laden u skrovištu gleda samog sebe

"Jasno je da smo sigurniji, još ne potpuno, ali puno sigurniji",
izjavila je šefica američke diplomacije na tv-mreži Fox dan uoči pete godišnjice atentata. 

"Puno smo učinili u zemlji. Naše luke i aerodromi su sigurniji", dodala je Rice.

"Raspolažemo boljim informacijama, ne samo u zemlji gdje smo ukinuli zidove između službi reda i obavještajnih službi, već i u cijelom svijetu" Condoleezza Rice "Ozbiljno smo oslabili al-Qaidu, koja je planirala, pripremila i izvela atentate 11. rujna, uhitivši glavne vođe na terenu", zaključila je američka državna tajnica.

Rice će sutra posjetiti Halifax u Kanadi kako bi zahvalila kanadskoj vladi na pomoći 11. rujna kada je zračni prostor Sjedinjenih Država bio zatvoren.

Potraga za Bin Ladenom na mrtvoj točki

Već dvije godine Amerikanci nemaju novih spoznaja koje bi im koristile u potrazi za Osamom bin Ladenom, vođom terorističke mreže al-Qaede, piše u nedjelju Washington Post, prenoseći izjave američkih i pakistanskih dužnosnika.

Američke ekipe koje tragaju za vodećim teroristom u svijetu već dvije godine nisu dobile vjerodostojne informacije, piše list, ističući da nema povjerljivih obavještajnih podataka, kao ni dijelova prisluškivanih razgovora ni oznaka na satelitskoj snimci koji bi pomogli da se locira vođa al-Qaede.

"Naši nam izvori nisu dali ništa što bismo mogli iskoristiti u
stvarnom vremenu", prenosi list riječi jednog dužnosnika. 

No američki predsjednik George W. Bush nedavno je zatražio
intenziviranje potrage na teritoriju gdje se navodno skriva Bin Laden, planinskom području uz pakistansko-afganistansku granicu, zbog čega je CIA povećala broj agenata i opreme za potragu, ističe list.

Problem je, kako tvrde obavještajni stručnjaci, što nitko ne može točno utvrditi "područje" koje treba izolirati.

"Ustvari, tražite tipa koji je umakao raciji i koji se sada skriva na iznimno teškom terenu, u jednom od najzabačenijih područja u svijetu, okružen ljudima u koje ima prešutno povjerenje", rekao je za list McCreary, glasnogovornik Nacionalnog središta za borbu protiv terorizma. "To je iznimno težak problem".

"On je i dalje naš najveći prioritet, to se nije promijenilo. Predsjednik Bush i ja dobivamo redovita izvješća o našim naporima na tom polju i nije bilo pada našeg zanimanja i naših akcija" Richard Cheney Odgovarajući na pitanja o tim informacijama, dopredsjednik Richard Cheney odlučno je opetovao spremnost SAD-a da pronađe Osamu bin Ladena.

Američki senat je u četvrtak jednoglasno odlučio izdvojiti 200
milijuna dolara za osnutak obavještajne jedinice za potragu za Bin Ladenom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene