Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suradnje

SAD će razmotriti priopćenje Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države upoznate su s izvještajima južnokorejskih medija da je Sjeverna Koreja suspendirala razgovore na visokom nivou s južnim susjedom, priopćila je u utorak Bijela kuća, iz koje najavljuju da će SAD to pitanje neovisno razmotriti.

"SAD će neovisno razmotriti što je to priopćeno iz Sjeverne Koreje te će nastaviti blisko surađivati sa svojim saveznicima", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat

Sjeverna Koreja u utorak je izvijestila da je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom, planirane za srijedu, zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te je zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Međukorejski sastanak u srijedu trebao se usredotočiti na planove za provedbu deklaracije objavljene na njihovu summitu 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži "potpunoj denuklearizaciji".

Iz State Departmenta pak kažu kako nemaju informacija od Sjeverne Koreje da Pjongjang prijeti otkazivanjem planiranog summita SAD-a i Sjeverne Koreje na kojemu bi se trebali sastati lideri dviju zemalja Donald Trump i Kim Jong Un.

Kim i Trump trebaju se sastati u Singapuru 12. lipnja na summitu koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvreda i prijetnji koje su njih dvojica razmijenili tijekom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi Sjedinjene Države.

Pentagon je priopćio da je vojna vježba s Južnom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene