Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države upoznate su s izvještajima južnokorejskih medija da je Sjeverna Koreja suspendirala razgovore na visokom nivou s južnim susjedom, priopćila je u utorak Bijela kuća, iz koje najavljuju da će SAD to pitanje neovisno razmotriti.


"SAD će neovisno razmotriti što je to priopćeno iz Sjeverne Koreje te će nastaviti blisko surađivati sa svojim saveznicima", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi Reuters.

Vezani članci Milorad Dodik Milorad Dodik i dalje prijeti raspadom BiH, Amerikanci mu poslali jasnu poruku Američki predsjednik, Joe Biden Biden: ''Deset tisuća ljudi nedavno je umrlo. Među njima 9950 nije bilo cijepljeno''

Sjeverna Koreja u utorak je izvijestila da je suspendirala razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom, planirane za srijedu, zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te je zaprijetila otkazati summit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Međukorejski sastanak u srijedu trebao se usredotočiti na planove za provedbu deklaracije objavljene na njihovu summitu 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, među kojima i obećanja da se službeno okonča Korejski rat i teži "potpunoj denuklearizaciji".

Iz State Departmenta pak kažu kako nemaju informacija od Sjeverne Koreje da Pjongjang prijeti otkazivanjem planiranog summita SAD-a i Sjeverne Koreje na kojemu bi se trebali sastati lideri dviju zemalja Donald Trump i Kim Jong Un.

Kim i Trump trebaju se sastati u Singapuru 12. lipnja na summitu koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvreda i prijetnji koje su njih dvojica razmijenili tijekom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi Sjedinjene Države.

Pentagon je priopćio da je vojna vježba s Južnom Korejom, koja je počela u ponedjeljak i trebala bi trajati do 25. svibnja, rutinska i ima isključivo obrambeni karakter. (Hina)