Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saakashvili za CNN: 'Nema nikakvog prekida vatre'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski konvoj koji je skrenuo na cestu koja vodi prema glavnom gradu Gruzije, zapravo demilitarizira područje blizu granice s Južnom Osetijom kako Gruzija ne bi mogla započeti nove napade, tvrdi glasnogovornik ruske Vlade.

Trupe koje su bile na glavnoj autocesti koja povezuje Gori i Tbilisi nikada nisu ni imale namjere da napadnu glavni grad, dodao je glasnogovornik. 

Pročitajte i ovo Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici rat u Europi Novi problemi za Ukrajinu! Teška je 1,5 tone: "Ona je pakao. Ne mogu svi naši momci to izdržati" Počeli su progovori o primirju u Gazi Čeka se Hamasov odgovor Počeli su novi pregovori o primirju u Gazi: Uskoro prekid vatre?

Ruska finalna destinacija i cilj još uvijek nisu jasni. Pretpostavlja se da pokušavaju odrediti neutralnu zonu između zaračenih područja Južne Osetije i Gruzije. 

Jedan ruski vojik izjavio je kako su došli ovdje uz odobravanje naroda Gruzije. 

Gruzijski pak službenik rekao je za medije kako ruske trupe zapravo namjeravaju zauzeti i uništiti vojnu bazu Uplistsikhe koja je udaljena 10 kilometara istočno od Gorija. 

Prekid vatre koji je dogovoren u utorak preko posredništva Francuske trebao je obje sile vratiti na položaje koje su držale 6. kolovoza. 

Gruzijski predsjednik Mikheil Saakashvili izjavio je za CNN da ruske vojne jedinice ‘napreduju prema glavnom gradu’ te time krše dogovor o prekidu vatre. Rekao je kako se Rusi zapravo nikada nisu ni namjeravali pridržavati dogovora o primirju. 

‘Ovo je primjer prekida vatre koji su imali s Afganistanom 1979,’ rekao je Saakashvili. ‘Nema nikakvog primirja i ruske snage napreduju dalje.’ 

Konvoj ruskih vojinih jedinica, uključujući oklopna vozila, polako se kreće prema Tbilisiju, te su bili oko 50 kilometara udaljeni nakon što su skrenuli s putanje. Kovoj se sada nalazi oko 15 kilometara od Gorija. 

Ruski zapovjedni štab optužio je Gruziju da ne poštuje prekid vatre, te da se gruzijske trupe trebaju povući. 

Saakashvili je izjavio kako su zapadni vođe ‘propustili analizirati ruske namjere’ prije nego što su ruske snage ušle u Gruziju te su ‘djelomično odgvorni’ za trenutačnu situaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene