Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U požarima poginula 131 osoba

'S neba je padao plamen, sakrili smo se i gledali kako kuća gori'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U strahovitim požarima u Australiji dosad je poginula najmanje 131 osoba, neki dok su bježali autom od vatre, ili su se skrivali u kući koju je vatra progutala, objavili su australski dužnosnici.

Požari od subote pustoše trima saveznim državama na jugoistoku zemlje, potpomognuti iznimno visokim temperaturama, nezapamćenom sušom i snažnim vjetrovima. U subotu navečer izgorjelo je nekoliko naselja sjeverno od Melbournea. Jedna je obitelj morala uskočiti u rezervoar s vodom, a druge su spasili vatrogasci koji su stajali između njih i plamenog zida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stotine požara Vatrena stihija u Australiji se smirila, no daleko je od nestanka Slika nije dostupna Kalifornija: 5 mrtvih, milijun evakuiranih

U mjestu Kinglakeu ima mnogo žrtava, a jednoga teško opečena muškarca prijatelji su držali u bazenu do dolaska hitne pomoći i tako mu spasili život. 'S neba je padao plamen', rekao je jedan preživjeli. 'Skrili smo se u maslinik i gledali kako nam kuća gori'.

U nedjelju je ostataka izgorenih automobila bilo posvuda po ulicama naselja sjeverno od Melbournea. Neka su se vozila sudarila dok su vozači panično u panici pokušavali pobjeći od vatre. 'To je bio pravi pakao', rekao je premijer savezne australske države Victorije John Brumby. 

>> VIDEO: Požari se šire i nemoguće ih je kontrolirati

Policija je priopćila da će broj mrtvih rasti jer spasilačke ekipe tek prekapaju zgarišta, a u bolnicama je i dvadesetero veoma teško opečenih. 'Dok se budemo probijali kroz razna izgorena područja, naći ćemo još poginulih', rekla je Christine Nixon, šefica policije u Victoriji.

Prema njezinim riječima, čini se da su neki požari podmetnuti. Najgori dosad zabilježeni požari u Australiji bili su 1983. kad je poginulo 75 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene