Obavijesti Video Pretražite Navigacija

S. Koreja: 'Dragi vođa' slavi 65.rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja u petak je obilježila 65. rođendan svojeg vođe Kim Jong-ila u trenutku kada ta zemlja obilježava uspjeh u pregovorima o prekidu nuklearnog programa, kada se regionalne sile pitaju hoće li se on uistinu realizirati te usred nagađanja međunarodne zajednice o tomu tko bi mogao naslijediti sadašnjeg vođu, prenose agencije.

Državni mediji izvješćuju o svečanoj proslavi rođendana "dragog vođe", najvažnijeg državnog praznika kojim se slavi kult sadašnjeg lidera, što ga je on naslijedio od svojeg oca, Kim Il Sunga, prenosi France presse.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Stručnjaci skeptični: Sjeverna Koreja sama će odrediti rokove za denuklearizaciju Slika nije dostupna Kim Jong-Il nije viđen na vojnoj smotri

Samo nekoliko dana nakon potpisivanja sporazuma u Pekingu kojim se Pyongyang angažirao na razmontiranju nuklearnih postrojenja, najviši dužnosnici Komunističke partije Sjeverne Koreje uputili su Kimu zajedničko pismo u kojemu mu čestitaju rođendan te se obvezuju da će nastaviti slijediti njegov put čiji je cilj stvoriti "snažnu socijalističku državu".

"Svi vojnici Narodne armije i stanovništvo zemlje bit će u stanju pripravnosti kako bi mogli odgovoriti na američke imperijalističke manevre", stoji u pismu što su ga potpisali članovi partije, vlade i vojske, a prenijela ga je u cijelosti službena agencija KCNA.

"Kad bi se neprijatelj usudio pokrenuti plamen rata, mobilizirali bismo sav naš borbeni potencijal i uništili bismo ih bez imalo milosti, ostvarujući pritom povijesni čin nacionalnog ujedinjenja", stoji u pismu napisanom u maniri staljinističkih proglasa, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja već je dulje vrijeme u teškoj ekonomskoj situaciji, čije je obilježje među ostalim, nedostatak hrane, a dodatne probleme stvaraju joj i sankcije UN-a uvedene 9. listopada zbog nuklearnog pokusa.

Promatrači očekuju da će dogovor o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa poboljšati stanje u zemlji, budući su članovi zemalja koji su pregovarali sa sjevernokorejskim dužnosnicima obećali značaju pomoć - u energentima i hrani.

Predstavnici Sjeverne Koreje, Južne Koreje, SAD-a, Kine, Rusije i Japana, prošli su se tjedan tijekom razgovora u Pekingu složili da će Pyongyang zatvoriti svoj glavni nuklearni reaktor te dopustiti povratak inspektorima UN-a u roku od 60 dana.

U posebnom govoru, predsjednik parlamenta Choe Thae-bok optužio je SAD da i dalje čini pritisak na Sjevernu Koreju te je istaknuo kako ona neće tolerirati ništa što ometa njezin autoritet i prestiž. 

No, analitičari smatraju da je takav oštri nastup u funkciji jačanja potpore kod kuće. Naime, Sjeverna Koreja optužuje Sjedinjene Države da pripremaju udar na tu zemlju iako Washington to stalno opovrgava. "Ta protuamerička retorika služi za očuvanje unutarnjeg sustava", ocijenili su strani promatrači.

Kim još nije odredio svojeg nasljednika, pa se Zapad u zadnje vrijeme pita tko će ga zamijeniti - hoće li to biti netko od njegovih sinova čime bi se nastavilo postojanje jedine komunističke dinastije u svijetu. 

Poput oca, Kim i dalje brižno njeguje kult ličnosti. Kao i do sada, zbog "dragog vođe" u zemlji je organiziran niz sportskih događaja, izložba cvijeća na državnoj razini, a na glavnome trgu u Pyongyangu su uz raspjevane pripadnike vojske Sjeverne Koreje u narodnim nošnjama nastup imali brojni parovi što je izravno prenosila državna televizija.

23 milijuna stanovnika te siromašne zemlje, koji masovno pate od kronične pothranjenosti, na dar od države, u povodu svečanoga dana dobili su pakete s hranom za cijeli mjesec.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene