Štede jer se griju na lišće, drvni ostatak i slamu. U Pokupskom je s radom krenula prva u Hrvatskoj toplana na biomasu.


Investicija je 12 milijuna kuna, a devedeset posto uloženg je Europski novac. Uštede bi trebale biti oko 30 posto.

Drvni ostatak koji se nekada bacao, u općini Pokupsko prepoznali su kao fantastičan energent. Otvorili su bioenerganu i na taj način ostvarili velike uštede. 'Izračunavamo ovih dana koliko bi nas to sve skupa koštalo. Ja bih rekao oko 30 posto sigurno', rekao je Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko.

Uštedama se nadaju i u osnovnoj školi, gdje su postojeći sustav na loživo ulje zamijenili novim sustavom. 'Očekujemo da će biti jeftinije grijanje i to dosta, jer sječka je nešto što možemo naći svuda oko nas u šumi. Očekujemo da ćemo primijetiti što se tiče financijskih izdvajanja i da ćemo uštedjeti novac i onda ga potrošiti na nešto drugo što je potrebnije', rekla je Štefica Facko-Vrbant, OŠ Pokupsko.

PROVJERILI SMO Kako se ne smrzavati na minusima, a nešto i uštedjeti

Prvi korisnici na novi sustav grijanja spojeni su, a da nisu potrošli ni jednu kunu. 'To je nešto što je jako zanimljivo za naše ljude. Mi smo se potrudili da im omogućimo tu privilegiju, a mogu vam reći da je to oko 3.000 eura po domaćinstvu', objašnjava Škrinjarić.

Upravo toliko ostalo je u kućnoj blagajni obitelji Antorović. No više od toga, kako kažu, veseli ih što više neće morati cijepati drva i neprestano ložiti vatru.

'Nema cijepanja, nema loženja, možete otići na put 10 dana i ne morate razmišljati hoće li popucati cijevi, hoće se nešto dogoditi ili neće. Sve je to na sustavu', kaže Božidar Antonović iz Pokupskog. Manjim računima za grijanje u Pokupskom mogu zahvaliti europskom novcu.

'Najveći dio investicije od 12 milijuna kuna došao je iz fondova EU odnosno od Fonda za zaštitu okoliša. Na taj način građani dobivaju bitno jeftinije grijanje, a općina vrijednu investiciju', kazao je Julije Domac, iz regionalne energetske agencije.

Osim ušteda, ova će invetsicija stvoriti i nova radna mjesta. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook