Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROTIV ŠIRENJA NATO-A

Ruski veleposlanik u BiH: "Neumjesno je pred države poput BiH postavljati izbor između Zapada i Rusije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Peter Ivancov potvrdio je kako će se njegova zemlja nastaviti odlučno protiviti širenju utjecaja NATO-a na Balkanu pa tako i u BiH, ali je ustvrdio kako to ne znači da Moskva želi konfrontaciju sa Zapadom.

U intervjuu, koji je u ponedjeljak objavila beogradska redakcija ruske provladine agencije Sputnjik, ruski veleposlanik u BiH Peter Ivancov kazao je kako su "sve prisutnijii i energičniji pokušaji da se BiH uvuče u NATO", i to unatoč činjenici da se pridruživanju BiH zapadnoj vojnoj alijansi protivi "pola države" odnosno vlasti u Republici Srpskoj.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme

"Protivimo se daljem širenju NATO-a na Balkanu, no to je svakako suvereni izbor naroda i država. I u ovom slučaju vidimo da u BiH nema jedinstva u korist članstva u NATO-u. Bar je jedan dio države protiv toga", kazao je Ivancov.

Na pitanje je li u tom slučaju riječ o sukobu Rusije sa SAD-om na Balkanu, Ivancov je odgovorio porukom kako nije sklon promatrati odnose s Amerikancima kroz prizmu konfrontacije, tim prije što i Washington i Moskva imaju interes održati stabilnost u ovom dijelu svijeta.

"Mi imamo zajedničke interese, makar u tome što i mi i oni želimo stabilnost. Ne želimo novi sukob ni u BiH, ni na Balkanu u cijelosti. Svakako, naše ocjene i pristup mnogim pitanjima razvoja BiH se razilaze, no mi razgovaramo i bar dosad smo se trudili pronaći razumne kompromise. Istina, odmah ću se ograditi: posljednjih četiri-pet mjeseci politika i retorika Amerikanaca prema Rusiji postale su oštrije", kazao je ruski veleposlanik u Sarajevu.

Po njegovu sudu, pred države poput BiH neumjesno je postavljati izbor između Zapada i Rusije.

Ivancov je izrijekom potvrdio kako Moskva ima interes za zbivanja na Balkanu ustvrdivši kako to "nije tako loša stvar".

"Nema ničeg lošeg u tim interesima, oni nisu upereni protiv BiH niti protiv nekog od njezinih naroda. Naši interesi su u razvoju obostrano korisnih veza u različitim područjima. Kao što je poznato, mi politički podržavamo BiH. Mi smo jedan od jamaca Dejtonskog sporazuma i naš utjecaj u tim pitanjima je usmjeren pre svega na poštivanje Daytona, čiji je cilj stabilna, samostalna BiH", kazao je Ivancov.

Na pitanje kako bi se Moskva odnosila prema mogućem raspadu BiH, Ivancov je odgovorio konstatacijom kako je takvo što hipotetsko pitanje u koje se ne želi upuštati jer Rusija podupire BiH kao samostalnu državu, a jedina alternativa tomu jest "dogovor naroda u BiH o drugačijoj teritorijalnoj organizaciji sukladno ustavnim procedurama", što je pak, po sudu ruskog veleposlanika, danas puka teorija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene