Aleksej Navaljni (Foto: AFP)
Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni pritvoren je u Moskvi zbog sudjelovanja u protuvladinu prosvjedu ranije ove godine, objavila je njegova glasnogovornica Kira Jarmuš preko Twittera u subotu.


 Navaljni (44), uhićen je ispred svojeg stana u subotu popodne, a isprva se nije znao točan razlog.

Vezani članci Tko stoji iza Festivala slobode? - 6 Tko stoji iza Festivala slobode i čijim se novcem financira te koji ga političari podržavaju? ''Koriste histeriju i pokušavaju dobiti pokoji politički poen'' Prosvjedi za Navaljnog Nemirno u Rusiji: Više od tisuću ljudi uhićeno na prosvjedima za Navaljnog

No nakon što je proveo nekoliko sati u policijskoj postaji, Jarmuš je rekla da je Navaljni pritvoren zbog toga što je sudjelovao na skupu u Moskvi u siječnju, na kojem se pozivalo na bojkot predsjedničkih izbora u ožujku za koje kaže da su bili namješteni.

Planirao je prosvjede 9. rujna protiv nepopularnih planova ruske vlade o podizanju dobne granice za umirovljenje. Oporbenom vođi je zabranjeno da se natječe na predsjedničkim izborima u ožujku na kojima je uvjerljivo pobijedio Vladimir Putin.

Navaljni će se pojaviti na sudu u ponedjeljak, a dotad će biti u pritvoru, rekla je Jarmuš.

Navaljni je bio zatvaran nekoliko puta zbog organizacije prosvjeda protiv Kremlja, a zadnji put u svibnju je osuđen na 30 dana zatvora zbog organiziranja prosvjeda protiv Putina. Pozivao je na demonstracije u više od 90 gradova uz geslo "Putin nije naš car" protiv, kako je rekao, autokratske vladavine ruskog predsjednika.

(Hina)