Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD sarkastične

OBRANA OD KOGA? Rusi kompletirali proturaketni štit u Siriji, ništa neće proći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je istog dana kad su suspendirani pregovori s SAD-om o sudbini Sirije, napravila jedan istovremeno zanimljiv i čudan potez.

Rusija je u ponedjeljak, istog dana kad su obustavljeni pregovori s SAD-om oko mira u Siriji, u toj zemlji rasporedila svoj napredni proturaketni sustav SA-23 Gladiator (NATO naziv).

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Američka strana gleda na raspoređivanje tog proturaketnog sustava s interesom, jer on je sposoban ispaljivati dva tipa projektila - jedan koji može oboriti bilo koji američki krstareći projektil i drugi, koji može srušiti balističke rakete srednjeg dometa.

Jedan neimenovani američki dužnosnik sarkastično se osvrnuo na tu činjenicu. "Nusra nema ratno zrakoplovstvo, zar ne?", rekao je, misleći pritom na terorističku grupaciju Jabat al-Nusra, koja je povezana s al-Kaidom i koja se bori protiv sirijskog režima i ruskih snaga raspoređenih u toj zemlji.

Istina, Jabat al-Nusra nema, ali Saudijska Arabija ima, što naravno niti Fox News, niti Business Insider, koji prenosi tu vijest, nisu razmotrili. Točnije, Saudijska Arabija ima balističke rakete srednjeg dometa, a neki stručnjaci pretpostavljaju da Saudijska Arabija ima nuklearno oružje, koje su dobili ili kupili od Pakistana, s obzirom na to da su financijski doprinijeli njegovom razvoju u Pakistanu.

Zrakoplovstvo nema niti Islamska država, a nemaju ga niti sirijski pobunjenici. Nitko od navedene opozicije u Siriji nema niti krstareće, niti balističke projektile. Imaju ih SAD i njihova koalicija te Saudijska Arabija.

Potez Rusije isto tako koincidira s obustavom dogovora između Washingtona i Moskve o uklanjanju tolike količine bojnog plutonija, da bi se od te iste količine moglo napraviti čak 17.000 nuklearnih projektila. Razlog zašto je ruska strana suspendirala taj sporazum bio je njihovo tumačenje nedavnih poteza SAD-a kao neprijateljskih prema Rusiji.

Sustav SA-23 pridružio se tako već postojećem sustavu S-400, kojeg je Rusija dostavila i rasporedila u Siriji. Zajedno, ta dva sustava predstavljaju višeslojnu protuzračnu obranu ruskih snaga u Siriji.

Jedno je sigurno - ništa od navedenih poteza neće pridonijeti miru u toj ratom razorenoj zemlji, a i svjetski mir nije u sigurnoj zoni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene