Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pilot američkog izviđačkog zrakoplova koji je bio u redovitoj ophodnji iznad Crnog mora rekao je da ga je presreo ruski bojni zrakoplov na "nesiguran i neprofesionalan" način, kazala su dvojica američkih obrambenih dužnosnika.


Dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, kazali su da su se dva zrakoplova mimoišla više puta, jednom nesigurno.

Vezani članci Slika nije dostupna Incident u splitskom autobusu: Glumio turista pa iznenada progovorio hrvatski i napao vozača Okovana putnica Pokušala otvoriti vrata zrakoplova usred leta, pa je stjuardese zalijepile za sjedalo

"Budu ondje gore 12 sati i bude mnogo susreta. Ali samo jedan od tih incidenata pilot je ocijenio nesigurnim", rekao je dužnosnik, preciziravši da se ruski zrakoplov približio američkom na 3 metra.

Američki dužnosnici sada razgovaraju s pilotom i proučavaju incident kako bi utvrdili treba li ga spomenuti na godišnjem sastanku s ruskim dužnosnicima o ozbiljnijim incidentima te vrste, dodao je.

U incidentu su sudjelovali ruski Suhoj Su-27 i američki izviđački zrakoplov P-8, rekao je drugi dužnosnik.

Ove godine zabilježen je niz sličnih incidenata. U travnju dva ruska zrakoplova proletjela su u blizini američkog razarača u Baltičkom moru.

Takvi događaji podsjećaju na Hladni rat, kada je niz takvih bliskih susreta doveo do potpisivanja bilateralnog sporazuma 1972. u cilju izbjegavanja opasnih susreta na moru koji su potpisali tadašnji američki ministar mornarice John Warner i sovjetski admiral Sergej Gorškov. (Hina)