Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska glavna zračna baza za vojne operacije u Siriji borila se s povećanim brojem napada dronovima tijekom proteklog mjeseca, rekao je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.


Zračna baza Hmeimim, u blizini sjeverozapadne obale Sirije, srušila je tijekom prošlog mjeseca 45 dronova natovarenih eksplozivom, rekao je novinarima ruski general Igor Konašenkov.

Vezani članci Sirijski predsjednik Bašar al Asad (Foto: AFP) Asad ima važnu poruku: "Blizu smo direktnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji" Sergej Lavrov (Foto: AFP) Gore od hladnog rata: "Povjerenje između Rusije i SAD-a gotovo je izgubljeno, ali ipak još nije na nuli"

"Pet je dronova oboreno tijekom protekla tri dana", kazao je Konašenkov, a prenijela državna agencija TASS. Drugi su dronovi oboreni ometanjem radio signala, dodao je.

Dronovi se mogu učiniti kao jednostavni improvizirani uređaji, no oni koriste složena tehnološka rješenja, uključujući i napredne sustave navođenja, rekao je Konašenkov.

"Ovo je siguran pokazatelj kako je neka država koja ima relevantnu tehnologiju to podijelila s međunarodnim terorističkim grupacijama", kazao je, ne imenujući državu.

U siječnju je rusko ministarstvo obrane ukazalo na moguću američku uključenost u napadima dronova na bazu Hmeimim i na rusku pomorsku bazu Tartus na sirijskom dijelu obale Mediterana.

Kao glavni vojni podupiratelj sirijske vlade, Rusija već dulje vrijeme govori o američkoj potpori određenim pobunjeničkim grupama u sirijskom građanskom ratu koji se vodi na više bojišnica. (Hina)