Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska vojska je u ponedjeljak objavila da je prvi put izvela zračne udare u okolici Palmire, u Siriji, bazi džihadista organizacije Islamske države (IS), u izvješću o zračnim udarima u zadnja dva dana.


Ruski zrakoplovi su uništili "obrambeni položaj" i "protuzračne sustave" IS-a u okolici Tadmura, kako Arapi zovu Palmiru, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, u kojemu se izvješćuje o bombardiranju 237 "terorističkih" meta u Siriji u zadnja dva dana.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija o borbi protiv IS: Potrebna međunarodna koalicija kao u Drugom svjetskom ratu Slika nije dostupna Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma

Sirijska televizija je početkom listopada bila izvijestila da je rusko zrakoplovstvo bombardiralo položaje IS-a u Palmiri i u okolici, što je rusko ministarstvo obrane poslije službeno demantiralo.

Iskoristivši građanski rat da se učvrsti u Siriji, IS je 21. svibnja zauzeo Palmiru, 205 km istočno od Damaska, pošto je iz nje potisnuo vladine snage. Džihadistička skupina je ondje pogubila zarobljenike prijekim sudom i uništila vrijedne arheološke spomenike upisane na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Ugledni časopis otkriva pobjedničku kombinaciju 'ruskog Tarzana' Putina u Siriji

Ruski zrakoplovi su usto imali 131 polijetanje u zadnja dva dana i bombardirali su ciljeve u pokrajinama Hami, Homsu, Latakiji, Alepu, Raqi i u okolici prijestolnice Damaska, dodaje se u priopćenju.

Od početka intervencije u Siriji krajem rujna, Rusija tvrdi da na zahtjev režima u Damasku cilja isključivo skupinu Islamsku državu (IS) i "terorističke" skupine.

Washington i njegovi saveznici tvrde pak da Rusi svojim napadima ponajprije žele zaštititi režim predsjednika Bašara al-Asada i da gađaju pobunjeničke skupine a ne džihadiste IS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook