Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjasnio se krivim

Bivši Trumpov savjetnik ide kratko u zatvor, lagao je u istrazi o ruskom miješanju u izbore

George Papadopoulos (Foto: AFP)
George Papadopoulos (Foto: AFP) Foto: Afp
Bivši diplomatski savjetnik Donalda Trumpa, George Papadopoulos, osuđen je u petak na 14 dana zatvora jer je lagao u istrazi o mogućem dosluhu između Moskve i tima zaduženog za kampanju republikanskog kandidata.

Dobio je i kaznu od 9500 dolara te godinu dana uvjetne slobode ispunjene radom za opće dobro. Izjasnio se krivim u listopadu 2017. za lažno svjedočenje FBI-ju. Papadopoulos (31) je zaslužan za famoznu rusku istragu koja jako iritira predsjednika Trumpa već više od 15 mjeseci.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Njegova je kazna relativno blaga s obzirom na to da mu je prijetilo šest mjeseci zatvora. Sudac je objasnio da je uzeo u obzir njegovu "grižnju savjesti" te činjenicu da je pristao surađivati s istražiteljima. "Četrnaest dana po 28 milijuna dolara. Dva milijuna dnevno. Nema dosluha. Veliki dan za Ameriku!", ironično je napisao u tvitu šef države u vezi procijenjena troška sveobuhvatne istrage posebnog tužitelja Roberta Muellera.

Ni riječi zauzvrat od bivšeg savjetnika za vanjsku politiku kojeg je kandidat Trump opisivao 2016. kao "izvrsnog tipa", a 2017., nakon njegova priznanja, kao "mladog dobrovoljca niže klase", "lažljivca".

George Papadopoulos stupio je u ožujku 2016. u službu republikanskog kandidata s ograničenim iskustvom od dva mjeseca u timu senatora Bena Carsona na predizborima republikanaca. Ubrzo stupa u kontakt s izaslanicima Rusije, posebice tajanstvenim "profesorom". Ovaj mu predstavlja izvjesnu Olgu, navodnu nećakinju Vladimira Putina. Papadopoulos se tada hvali u timu kampanje da ima kontakte u Rusiji za organiziranje susreta između ruskog čelnika i kandidata Trumpa.

"Bio je bez iskustva, naivan, blesav i nije znao da ga je izmanipulirao profesionalac", rekao je u njegovu obranu odvjetnik Thomas Breen. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene