Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija UN-u podnosi zahtjev za prisvajanjem prava na Arktik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će do kraja ove godine UN-u podnijeti zahtjev za prisvajanjem prava na golemo mineralno bogatstvo koje leži na morskom dnu Arktika, priopćio je u utorak ruski ministar za prirodna bogatstva.

Rusija, najveća zemlja na svijetu, tvrdi da bi arktičko dno trebalo pripasti Moskvi jer je to područje u stvari produžetak sibirske kontinentalne ploče.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Rezolucija UN-a Grlić Radman o reakcijama Srbije na rezoluciju o Srebrenici: "Još su daleko od suočavanja s prošlošću" Ujedinjeni narodi Genocid u Srebrenici Danas odluka o jednom od najvećih zločina u Europi: Dodik prijeti odcjepljenjem, Vučić otputovao u New York

- Teško da možemo početi s eksploatacijom tog područja, koje se prostire izvan granica Rusije, bez sporazuma s drugim zemljama i UN-a, kazao je ministar Jurij Trutnev.

- Stručnjaci smatraju da su podaci na temelju kojih tražimo pravo na dno Arktika dostatni, i Rusija će se boriti za to pravo, dodao je.

Rusija, druga po izvozu nafte u svijetu, odmah nakon Saudijske Arabije, u utrci je s Kanadom, Danskom, Norveškom i SAD-om oko kontrole golemih rezervi nafte, plina i dragog kamenja koje će, zbog zagrijavanja planeta, postajati sve pristupačnije s topljenjem ledene kape.

U kolovozu je ruska ekspedicija ispod Sjevernog pola uzela uzorke morskog dna i zabila rusku zastavu kako bi simbolički pokazala da poseže pravo na arktičko bogatstvo.

Prema UN-ovoj konvenciji o pravu mora, svaka država s arktičkom obalom koja želi prisvojiti značajniji dio Arktika mora uložiti zahtjev kod UN-ove Komisije o granicama kontinentalne ploče.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene