Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slaba monetarna politika

Rusija u najgoroj ekonomskoj situaciji od početka invazije: Vlast međusobno upire prstom, povlače se očajnički potezi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruska rublja dosegla je najnižu razinu od ožujka 2022. kada je valuta pala nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Vlasti sada povlačiti "tvrde" poteze za spas gospodarstva.

Ruska središnja banka povisila je u utorak ključnu kamatnu stopu za
3,5 postotna boda u pokušaju da se izbori protiv visoke inflacije i pada vrijednosti nacionalne valute u odnosu na američki dolar i euro.

Banka Rusije objavila je svoju odluku nakon izvanrednog sastanka uslijed pada rublja ispod psihološki važne granice od 100 rubalja za 1 dolar (0,92 eura).

Banka je okrivila pad vanjske trgovine za slabost valute, a višu inflaciju pripisala većim državnim izdacima i nedostatku radne snage uzrokovanom skupim ratom u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Europi "Ukrajini hitno treba naoružanje": Protuofenziva pokazala rezultate na jugu i istoku zemlje

Pročitajte i ovo Bodljikava žica na granici Istog dana i parlamentarni izbori Na referendumu odluka o ogradi na granici s Bjelorusijom: Tri su važna pitanja

Međusobna optuživanja

Ekonomski savjetnik predsjednika Vladimira Putina Maxim Oreshkin u ponedjeljak je ukorio središnju banku, okrivljujući slabljenje rublje njenu meku monetarnu politiku, izvijestio je njemački DW.

Kazao je da monetarna vlast ima "sve potrebne alate" za stabilizaciju situacije i da uskoro očekuje normalizaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene