Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusiju se optužuje da je ubila više civila nego Islamska država.


Iz Sirije stižu brojna izvješća koja tvrde da Rusija baca smrtonosni bijeli fosfor na civile u sjeverozapadnom dijelu zemlje gdje se vode žestoke borbe protiv Islamske države.
Kemijsko oružje zabranjeno je temeljem Ženevske konvencije jer je vrlo toksično te dovodi do oštećenja organa, propadanja tkiva a nerijetko i smrti. Bijeli fosfor vojske koriste za noćno osvjetljavanje meta ili kao dimnu zavjesu.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Izlazne ankete u Rusiji: Pobjedu odnosi vladajuća stranka, ali sa slabijim rezultatom nego inače Nakaradni prizori (Foto: klyker.com) Votka im je poremetila moć rasuđivanja, pogledajte što su objavili na društvenim mrežamaŠokantne fotografije objavljene na Twitteru #Raqqa #warcrimes pokazuju nebo koje je prekriveno smrtonosnom kemikalijom a koja poput kiše pada na Raqqu, jednu od najvećih utvrda Islamske države. Svjedoci tvrde kako su 13. studenog deseci civila pretrpjeli strašne ozljede nakon napada bijelim fosforom.

PUTIN I OBAMA IZA ZATVORENIH VRATA Razgovarali o Siriji i Ukrajini

'Znamo da se radi o fosforu jer je cijelo nebo bilo osvijetljeno, a kada se spustio sve se zapalilo', kazao je Ahmed iz Idliba a prenosi Daily Mail.

Kazao je kako su sela koja su napali Rusi bila puna civila a da je prvi vojni punkt Islamske države bio udaljen 60 kilometara.

Prema izvješću Sirijskog opservatorija za ljudska prava, od uključivanja Rusije u rat u Siriji poginulo je 1500 osoba od čega su trećina - civili.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook