Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ubojstvo u mafijaškom stilu

Pogodili ga s četiri metka u leđa - istražuju se islamisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski istražitelji slijede ukrajinske i islamističke pravce u otkrivanju počinitelja ubojstva istaknutog oporbenog političara Borisa Nemcova koji je ustrijeljen u središtu Moskve, objavljeno je u subotu.

Istražni odbor koji odgovara predsjedniku Vladimiru Putinu rekao je da ubojstvo do kojega je došlo u petak smatra pokušajem destabilizacije političkog stanja u Rusiji i da su to možda učinili islamski radikali ili strane u sukobu u istočnoj Ukrajini, javlja agencija dpa.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Dmitrij Peskov zaplijena imovine Peskov upozorio: "Takav bi potez Zapada predstavljao krađu"

Čelnik odbora Vladimir Markin je rekao kako je Nemcov, bivši zamjenik premijera i oštri kritičar Putina, dobijao prijetnje zbog svojega stajališta o islamističkom napadu na satirički tjednik Charlie Hebdo u Parizu početkom siječnja.

'Čini se sve kako bi se osiguralo da organizatori i počinitelji ovoga odvratnog i ciničnog ubojstva budu kažnjeni kako zaslužuju.' Izrazit pristaša prozapadne vlade u Kijevu, Nemcov je otvoreno tvrdio kako je Putin proizveo rat na istoku Ukrajine.

Markin je rekao kako istražitelji razmatraju je li ubojstvo počinila neka strana u sukobu s namjerom da nanese štetu Rusiji.

Nemcova (55) su nešto prije ponoći u petak nepoznati napadači iz bijelog automobila pogodili s četiri metka u leđa dok je hodao mostom preko rijeke Moskve u središtu Moskve s jedom Ukrajinkom koja je nepovrijeđena, rekla je policija. Pogođen je iz pištolja Makarov, rekao je Markin, a pištolj je poznat po tome što ga koriste ruske sigurnosne snage.

Tisuće zaprepaštenih Rusa položilo je cvijeće i zapalilo svijeće u subotu na most gdje je Nemcov ubijen u blizini Kremlja, a njegovo ubojstvo pokazuje sve rizike suprotstavljanja predsjedniku Putinu, navodi Reuters.

Nemcov koji je strahovao da predsjednik možda želi njegovu smrt zbog protivljenja sukobu u Ukrajini je naijistaknutiji oporbeni političar ubijen tijekom 15-godišnje Putinove vladavine.

Ana je jedina svjedokinja ubojstva koje je zapanjilo svijet

Njegovo ubojstvo u mafijaškom stilu podsjeća na kaotične 1990-te nakon propasti komunističkog Sovjetskog Saveza i potiču pitanja o mogućnostima oporbe u Rusiji da ugrozi Putina u tako opasnoj sredini, kaže Reuters.

'Putin nije krivac'

Kremlj je odbacio optužbe da je krivac za ubojstvo i Putin je zatražio da se ubojice brzo pronađu i istragu stavio pod svoju predsjedničku kontrolu te osudio ubojstvo nazvavši ga "provokacijom" pred oporbeni prosvjed u nedjelju protiv rata u Ukrajini.

"Čini se sve kako bi se osiguralo da organizatori i počinitelji ovoga odvratnog i ciničnog ubojstva budu kažnjeni kako zaslužuju", napisao je Putin u brzojavu sućuti Nemcovljevoj majci.

"Boris Nemcov je ostavio trag u ruskoj povijesti, politici i društvu. Uvijek je branio svoja stajališta na izravan i častan način", dodao je Putin.

Oporba nije uspjela okrnjiti Putinovu popularnost mada mnogi ljudi osjećaju posljedice zapadnih sankcija zbog Ukrajine, niskih cijena nafte i lošeg vođenja gospodarstva.

Oporbeni blogger Aleksej Navalni služi 15-dnevnu kaznu zatvora koja će ga spriječiti da sudjeluje na nedjeljnom mimohodu. Gari Kasparov je sada u Sjedinjenim Državama, a bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, oslobođen 2013. nakon desetljeća provedenog u zatvoru, živi u Švicarskoj.

Neki oporbenjaci kažu da strahuju za svoje živote. Istraživačka novinarka Ana Politkovskaja ustrijeljena je ispred svojeg moskovskog stana na Putinov rođendan 2006. Osoba koja je naredila ubojstvo nikad nije identificirana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene