Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudili pritisak Zapada na članice UN-a

Rusija: Rezolucija UN-a o Krimu je kontraproduktivna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u petak ocijenila "kontraproduktivnom inicijativom" rezoluciju koju je u četvrtak usvojila Opća skupština UN-a osuđujući referendum na Krimu i pripajanje tog ukrajinskog poluotoka Rusiji.

Ta "kontraproduktivna incijativa samo komplicira rješavanje političke krize u Ukrajini", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Eksplozija na Krimu Rat u Ukrajini VIDEO Silovita eksplozija na Krimu: Ukrajina bombardirala luku i uništila važan ruski brod, pokrenula i vrlo osjetljivo pitanje

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela neobvezujuću rezoluciju koja nevažećom proglašava referendum o odcjepljenju od Ukrajine koji je uz pomoć Moskve početkom mjeseca održan na Krimu, a Zapad tvrdi kako glasovanje UN-a u četvrtak pokazuje međunarodnu izolaciju Rusije.

VIDEO Seksi tužiteljica na listi najtraženijih osoba u državi!

Stotinu je glasova bilo za, jedanaest protiv, a 58 suzdržanih u skupštini 193 zemalja. Veći broj zemalja nije ni sudjelovao u glasanju. "Veliki broj suzdržanih i odsutnih očigledno je svjedočanstvo odbacivanja djelomične interpretacije događaja u Ukrajini", ocijenila je ruska diplomacija.

Osudila je "sramotan pritisak koji je išao do političke i gospodarske ucjene Zapada nad određenim brojem zemalja članica kako bi glasovale za". Zapadni diplomati kažu kako je broj glasova potpore rezoluciji viši nego što su očekivali zbog, kako su rekli, agresivna moskovskog lobiranja protiv.

Rezolucija UN-a odražava tekst na koji je Moskva početkom mjeseca već stavila veto u Vijeću sigurnosti. Odobrena deklaracija odbacuje krimski referendum kao "nevaljan, te ne može biti temelj za mijenjanje statusa Autonomne Republike Krima ili grada Sevastopolja".

Rusija se u rezoluciji izrijekom ne spominje, nego Opća skupština "poziva zemlje, međunarodne organizacije i specijalizirane agencije da ne priznaju mijenjanje statusa" Krima i Sevastoplja. Iako je rezolucija neobvezujuća, zapadni diplomati kažu kako šalje snažnu poruku o izostanku potpore Rusiji kad je Krim u pitanju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene