Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je potpisala u srijedu sporazum s odcjepljenom gruzijskom regijom Južnom Osetijom, što je Tbilisi osudio nazvavši potpisivanje "potezom u svrhu aneksije", a Zapad je priopćio da bi to moglo ugroziti regionalnu stabilnost i sigurnost.


U skladu sa sporazumom o "savezu i integraciji", koji su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnik Južne Osetije Leonid Tibilov, ruske snage sigurnosti, vojska i carina bit će integrirane s onima Južne Osetije.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Putin silno želi ostati na vlasti i građanima nudi ''milijun nagrada'': Stanovi, automobili... a moraju učiniti samo jedno Ruski predsjednik Vladimir Putin Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

Rusija, koja će također štititi granice te malene regije u kojoj živi oko 50.000 ljudi, priznala je Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države nakon kratkog rata s Gruzijom 2008., ali većina zemalja smatra da su te dvije regije dio Gruzije.

Putinu ne pada napamet vratiti Krim: 'Naš teritorij nije predmet rasprave'

"Danas je poduzet još jedan korak u jačanju našeg partnerstva", rekao je Putin nakon potpisivanja sporazuma u Kremlju. Tibilov je pozdravio sporazum, koji će biti na snazi 25 godina i olakšati stanovnicima Južne Osetije dobijanje ruskog državljanstva, nazvavši ga povijesnim korakom.

Međutim, tako ne misli gruzijska ministrica vanjskih poslova Tamar Beručašvili koja je rekla novinarima u Tbilisiju da je to "ciničan i provokativni korak Rusije... Smatramo to potezom u svrhu aneksije."

SAD i Europska unija priopćili su da neće priznati taj sporazum za koji je Bruxelles rekao da je usmjeren protiv napora za jačanje sigurnosti i stabilnosti u toj regiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook