Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Korak do aneksije

Rusija potpisala sporazum o integraciji s Južnom Osetijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je potpisala u srijedu sporazum s odcjepljenom gruzijskom regijom Južnom Osetijom, što je Tbilisi osudio nazvavši potpisivanje "potezom u svrhu aneksije", a Zapad je priopćio da bi to moglo ugroziti regionalnu stabilnost i sigurnost.

U skladu sa sporazumom o "savezu i integraciji", koji su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnik Južne Osetije Leonid Tibilov, ruske snage sigurnosti, vojska i carina bit će integrirane s onima Južne Osetije.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Rusija, koja će također štititi granice te malene regije u kojoj živi oko 50.000 ljudi, priznala je Južnu Osetiju i Abhaziju kao neovisne države nakon kratkog rata s Gruzijom 2008., ali većina zemalja smatra da su te dvije regije dio Gruzije.

Putinu ne pada napamet vratiti Krim: 'Naš teritorij nije predmet rasprave'

"Danas je poduzet još jedan korak u jačanju našeg partnerstva", rekao je Putin nakon potpisivanja sporazuma u Kremlju. Tibilov je pozdravio sporazum, koji će biti na snazi 25 godina i olakšati stanovnicima Južne Osetije dobijanje ruskog državljanstva, nazvavši ga povijesnim korakom.

Međutim, tako ne misli gruzijska ministrica vanjskih poslova Tamar Beručašvili koja je rekla novinarima u Tbilisiju da je to "ciničan i provokativni korak Rusije... Smatramo to potezom u svrhu aneksije."

SAD i Europska unija priopćili su da neće priznati taj sporazum za koji je Bruxelles rekao da je usmjeren protiv napora za jačanje sigurnosti i stabilnosti u toj regiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene