Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaju na ljetnom vremenu

Rusija posljednji put pomiče kazaljke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi će se u nedjelju posljednji put prebaciti na ljetno vrijeme i zauvijek ostati u takvu računanju vremena, prema uredbi predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Medvedev se već poigravao vremenom kad je smanjio broj vremenskih zona u Rusiji s 11 na 9, a ovu odluku obrazložio je time što je micanje sata naprijed i natrag loše za zdravlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nadprosječno toplo Red sunca, red kiše: Prognostičar Dnevnika Nove TV otkriva kakav će biti nadolazeći vikend Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena

Znanstvene studije pokazuju da je više samoubojstava i srčanih udara neposredno nakon prijelaza na ljetno računanje vremena, a da povratak na zimsko vrijeme povećava zagađenje.

Rusija, zemlja koja se proteže na deset tisuća kilometara, već se desetljećima muči s problemom vremenskih zona, a sjever zemlje zimi ima manje od sata sunčeve svjetlosti na dan.

Stručnjaci su početkom ove godine objavili kako će, ovisno o regiji, predložena promjena povećati ljudsku percepciju dnevnih sati od sedam do 17 posto.

>> Ljetno računanje vremena: Sat manje sna

No ukidanjem zimskog računanja vremena jutra će u Rusiji biti mračnija i ljudi će trošiti više energije, pa će se povećati potrošnja električne energije za milijardu kWh, odnosno za 0,01 posto, kaže se u toj studiji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene