Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećavanje udjela

Rusija počela gradnju europskog plinovoda Sjeverni tok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev otvorio je radove za gradnju Sjevernog toka, velikog plinovoda kojim bi Rusija trebala ostvariti veći udio na europskom tržištu plina i tako zaobići Ukrajinu s kojom su napeti odnosi u prošlosti izazivali prekid opskrbe.

Očekuje se da će Sjeverni tok, projekt u koji su uključeni Gazprom, njemački BASF i E.ON te nizozemska tvrtka Gasunie, pomoći Rusiji da poveća udio na europskom tržištu plina sa sadašnjih 25 posto na oko trećinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski tisak Slovenija: 'U projektu Južni tok još mnogo nepoznanica' Slika nije dostupna Ne oponira SAD-u Morales i Medvedev potpisali sporazum vrijedan tri milijarde dolara

‘Potražnja za 'plavim gorivom', u to smo sigurni, nastavit će rasti u Europi’, rekao je Medvedev na otvorenju radova. Njemačka kancelarka Angela Merkel u svečano otvorenje se uključila videovezom.

Plinovodom, koji će stajati oko 8,8 milijarda eura, trebalo bi se od 2012. transportirati do 55 milijarda prostornih metara plina na godinu.

Sjeverni tok, najveći ruski poslijesovjetski plinovod, dovodit će plin pod Baltičkim morem do Njemačke i dalje u europske zemlje, tako da će Rusija moći zaobići Ukrajinu preko koje sada prolazi 80 posto ruskih dobava. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene