Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je odbila potpisati godišnje izvješće UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA), jer u njemu piše da se nuklearni reaktor blizu grada Sevastopolja na Krimu nalazi u Ukrajini, izjavila su dva diplomata u ponedjeljak.


Rusija je pripojila Krim prošle godine, ali većina zemalja još ga smatra dijelom Ukrajine. Potez Rusije ne bi trebao blokirati izvješće, ali otvara ozbiljna pitanja o nadležnosti nad tim područjem.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Pristaše Alekseja Navaljnog se nadaju uspješnom prosvjednom glasanju, a Google i Apple ne odgovaraju na optužbe Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

Ukrajina je zbog toga prosvjedovala pred odborom guvernera IAEA-e, rekao je jedan zapadni diplomat.

Obama: Putin želi obnoviti slavu sovjetskog carstva

Najmanje osam zemalja reklo je da ne prihvaća ruski potez, pozivajući se na UN-ovu rezoluciju iz 2014. kojom se potvrđuje teritorijalni integritet Ukrajine, kazao je drugi diplomat.

Ukrajinska državna tvrtka EnergoAtom, koja upravlja nuklearnim elektranama, priopćila je u Kijevu da je IAEA-u izvijestila kako ne može snositi odgovornost za reaktore na Krimu, jer im od pripojenja Rusiji više ne može pristupiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook