Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Polonij 210, vrlo toksična radioaktivna tvar pronađena u tijelu bivšeg špijuna KGB-a Aleksandra Litvinenka koji je preminuo prošlog tjedna u Londonu, ne može se legalno nabaviti u Rusiji, izjavio je čelnik Ruske državne agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergej Kirijenko.


Kirijenko je rekao za vladin dnevnik Rossijskaja Gazeta da Rusija proizvodi mjesečno samo 8 grama polonija 210.

Vezani članci Slika nije dostupna Slučaj Litvinenko: Britanski istražitelji bi opet u Rusiju Slika nije dostupna Otkriveni novi tragovi polonija 210

"Ta cijela količina šalje se američkim tvrtkama preko jedine
ovlaštenog opskrbljivača, tvrtke Tehsnabeksport", ustvrdio je.

On nije želio govoriti o tehnologiji proizvodnje polonija, ali je
rekao da su za njegovu proizvodnju potrebni nuklearni reaktori kao što su ruski RMBK i kanadski CANDU.

"Međutim, u Rusiji su svi nuklearni reaktori, uključujući one koji se koriste za istraživanja, u vlasništvu vlade i pod strogom kontrolom saveznih vlasti", istaknuo je Kirijenko.

Tragovi polonija također su pronađeni u nekoliko putničkih zrakoplova kao i na nekoliko lokacija u Londonu, neke od kojih je Litvinenko, žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, posjetio nedugo prije smrti.

U svom pismu, koje je objavljeno nakon smrti, Litvinenko je optužio Putina da stoji iza njegova ubojstva. Kremlj i ruske tajne službe odbacili su bilo kakvu povezanost s trovanjem Litvinenka.