Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija napravila prvi korak prema povlačenju snaga iz Gruzije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u subotu predala Gruziji svoju vojnu bazu u Tbilisiju, što je prvi korak prema potpunom povlačenju ruskih snaga iz te bivše sovjetske republike.

Ruski vojni dužnosnici potpisali su s gruzijskim kolegama protokol o predaji vojne baze, javio je Associated Press.

Pročitajte i ovo Stari vojnici - 3 Problem dezerterstva Ukrajina ima jednu od najstarijih vojski u modernoj povijesti: Stariji stali na prvu crtu kako bi zaštitili svoje sinove Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

- Ovo je povijesni trenutak jer više nećemo imati sjedište ruske vojske u prijestolnici, rekao je zamjenik gruzijskog ministra obrane Levan Nikolajšvili.

Posljednja skupina od 340 pripadnika ruskog vojnog osoblja bazu u Tbilisiju napustila je u subotu, čime gruzijska prijestolnica prvi put u više od 200 godina više nema regionalno sjedište ruske vojske.

Petnaestorica časnika iz baze u Tbilisiju ostat će u Gruziji do
zatvaranja dviju ruskih vojnih baza u Akhalkalakiju i luci Batumi.

Gruzija i Rusija postigle su prošle godine, nakon višemjesečnih pregovora, dogovor da će se ruska vojska povući iz te dvije baze, čije je zatvaranje planirano za 2008.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov rekao je kako je odluka da se ubrza povlačenje ruske vojske iz baze u Tbilisiju donesena zbog napetosti u odnosima dviju država.

Kriza u odnosima dviju država pogoršala se zadnjih mjeseci nakon što je službeni Tbilisi optužio vlasti u Moskvi da podržavaju separatiste, dok Rusija nije zadovoljna približavanjem Gruzije Zapadu.

Gruzijske vlasti nakratko su u rujnu pritvorile četvoricu ruskih
vojnih časnika optuživši ih za špijunažu, na što je Moskva odgovorila uvođenjem prometne blokade Gruzije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene