Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija: Kasjanova kandidatura najvjerojatnije odbačena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusko Središnje izborno povjerenstvo (CIK) odbacilo je 13,38 posto potpisa, koje je prikupio Mihail Kasjanov za kandidaturu na predsjedničkim izborima, utvrdivši da su lažni te bi time njegova kandidatura mogla biti odbačena.

"Broj važećih potpisa manji je od dva milijuna, što predstavlja
osnovu za odbijanje njegove kandidature za predsjednika", izajvio je tajnik CIK-a Nikolaj Konkin.

Pročitajte i ovo Predsjednica EIB-a Nadia Calviño Nadia Calviño Španjolska ministrica financija nova je čelnica Europske investicijske banke Slika nije dostupna Vesna Pusić 'Hrvatska ima sposobnosti, snage i potencijala zauzeti veće i značajnije mjesto'

Kasjanov je tijekom prvog mandata predsjednika Vladimira Putina bio premijer, a s dužnosti je smijenjen 2004. Nakon toga je postao oštri protivnik ruskog predsjednika i njegove politike. Kasjanov najvjerojatnije neće moći sudjelovati na predsjedničkim izborima 2. ožujka budući da ne može biti registriran kao predsjednički kandidat ako CIK odbaci više od 5 posto potpisa kao nevažeće.

"U rezultatu provjere potpisa utvrđeno je da 80.261 potpis nije
autentičan, što iznosi 13,38 posto. Autentično je 1.983.405 potpisa. To znači da je broj važećih potpisa manji od potrebnih dva milijuna, što predstavlja osnovu za odbijanje registracije kandidature", rekao je Konkin.

Konačnu odluku o kandidaturi Kasjanova CIK bi trebao donijeti do nedjelje.

Tužitelji su ovog tjedna otvorili istragu protiv Kasjanova zbog
krivotvorenja potpisa, a on tvrdi da je to djelo Kremlja koji pokušava sabotirati njegovu kampanju.

Ako Kasjanov bude izbačen iz izborne utrke, Dmitrij Medvedev, kojeg podupire Putin, zasad ima samo dva protivnika: nacionalista Vladimira Žirinovskog i komunista Genadija Zjuganova. Oni su dosad jedini službeno registrirani kao predsjednički kandidati, a trenutačno se još provjeravaju potpisi koje je prikupio neovisni kandidat Andrej Bogdanov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene