Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osnovali su u ponedjeljak prvu banku nuklearnog goriva kako bi osigurali neometanu opskrbu nuklearnih reaktora.


Ideja je potekla od IAEA-e koja zemljama želi pružiti alternativu razvoju vlastite tehnologije za obogaćivanje uranija, kao što je to učinio Iran. 'Našim smo naporom učinili svijet malo boljim', rekao je Sergej Kirienko, čelnik ruske nuklearne korporacije ROSATOM u Beču, nakon potpisivanja sporazuma s glavnim direktorom IAEA-e Yukiyom Amanom.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran do nedavno spremao nuklearno naoružanje za rat? Slika nije dostupna Iranci spremni na pregovore o nuklearnom gorivu

Banka nuklearnog goriva trebala bi pružiti sigurnost onim zemljama čija je opskrba nuklearnim gorivom narušena. U tome slučaju, IAEA će dati nuklearni materijal koji će biti proizveden i pohranjen u Angarsku u Sibiru. Zemlje s naprednim nuklearnim programima i IAEA žele zaustaviti širenje tehnologije za obogaćivanje uranija, koji se može koristiti ne samo u proizvodnji goriva za reaktore, nego i kao materijal za izradu atomskih bombi. (Hina)