Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neometana opskrba reaktora

Rusija i IAEA osnovale banku nuklearnog goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osnovali su u ponedjeljak prvu banku nuklearnog goriva kako bi osigurali neometanu opskrbu nuklearnih reaktora.

Ideja je potekla od IAEA-e koja zemljama želi pružiti alternativu razvoju vlastite tehnologije za obogaćivanje uranija, kao što je to učinio Iran. 'Našim smo naporom učinili svijet malo boljim', rekao je Sergej Kirienko, čelnik ruske nuklearne korporacije ROSATOM u Beču, nakon potpisivanja sporazuma s glavnim direktorom IAEA-e Yukiyom Amanom.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija PRIOPĆENJE EPPO-A Otkrivena milijunska prijevara s gorivom iz Hrvatske: Zaplijenjena imovina u vrijednosti od 2,4 milijuna eura

Banka nuklearnog goriva trebala bi pružiti sigurnost onim zemljama čija je opskrba nuklearnim gorivom narušena. U tome slučaju, IAEA će dati nuklearni materijal koji će biti proizveden i pohranjen u Angarsku u Sibiru. Zemlje s naprednim nuklearnim programima i IAEA žele zaustaviti širenje tehnologije za obogaćivanje uranija, koji se može koristiti ne samo u proizvodnji goriva za reaktore, nego i kao materijal za izradu atomskih bombi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene