Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najnovije izvješće

Rusija dobila pet novih milijardera: 10 posto najbogatijih drži čak 82 posto bogatstva

Vladimir Putin, predsjednik Rusije (Foto: AFP)
Vladimir Putin, predsjednik Rusije (Foto: AFP) Foto: Afp
U Rusiji je u 2018. broj milijardera u dolarima porastao za 5 od prošle godine i sada ih ima 74, prema godišnjem izvješću banke Credit Suisse objavljenom u četvrtak, koje naglašava neujednačenost raspodjele bogatstva u zemlji.

"Jaka koncentracija bogatstva u Rusiji se odražava se u činjenici da ima 74 odraslih milijardera, unatoč niskoj razini bogatstva po odrasloj osobi", prema izvješću koje nabraja 69 milijardera iz izvješća 2017.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Prema posljednjem izvješću, 10 posto najbogatijih stanovnika posjeduje 82 posto bogatstva u Rusiji.

To je visoka razina, viša i od razine u Sjedinjenim Državama, 76 posto, gdje je raspodjela bogatstva jedna od najkoncentriranijih u razvijenim zemljama, naglašava izvješće. Ta razina je također viša od one u Kini, 62 posto.

"Bogatsvo kućanstava se u Rusiji brzo povećalo tijekom prvih godina stoljeća. Između 2000. i 2007. bogatstvo po odrasloj osobi je osam puta povećano", navodi se u dokumentu.

Tečaj je s 25 rubalja za dolar u 2007. porastao na 34 sredinom 2014. i krajem te godine, nakon uvođenja financijskih sankcija, dosegao je 60 rubalja. Tečaj je sredinom 2018. iznosio 63 rubalja za dolar, podsjećaju analitičari iz Credit Suisse.

U ožujku si je predsjednik Vladimir Putin odredio kao cilj svog četvrtog mandata 2018-2024 godišnji rast od 4 posto i upola nižu stopu siromaštva.

Iako je stopa siromaštva s 29 posto u 2000. pala na 10,7 posto u 2012. prema ruskoj statističkoj agenciji Rosstat, ona je 2016. narasla na 13,5 posto.

Stanje je osobito kritično u provinciji, gdje su daleko od sjaja metropole, plaće i mirovine jedva dovoljne za preživljavanje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene