Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija bira novog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi biraju novog predsjednika na izborima na kojima će gotovo sigurno pobijediti izabrani nasljednik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, a dosadašnji predsjednik vjerojatno će nastaviti vladati Rusijom iz fotelje premijera.

Prvi potpredsjednik ruske vlade Medvedev ušao je na izbore kao imenovani nasljednik 'svemoćnog' Putina (55) koji će se s dužnosti predsjednika 'preseliti' na dužnost premijera.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Milojko Spajić tijekom parlamentarnih izbora Pripadaju istoj stranci Eskalirao sukob: Predsjednik jednim potezom iznenadio sve u Crnoj Gori

Medvedev smatra da će novi ruski predsjednik ostati najmoćniji dužnosnik čak i sa sadašnjim predsjednikom Putinom na dužnosti premijera.

Analitičari se pitaju hoće li Medvedev, 42-godišnji bivši profesor prava, voditi zemlju ili Putin, njegov popularniji i iskusniji mentor, koji je rekao da je spreman preuzeti dužnost premijera u administraciji Medvedeva.

Medvedev je izjavio da će predsjedništvo ostati središte vlasti u nedavno objavljenom intervjuu u ruskom magazinu Itogi.

'Naša zemlja je predsjednička republika i to će i ostati. Ne može biti drukčije. Ne može biti dva ili tri ili pet središta (vlasti)', istaknuo je.

Državni mediji pretvorili su malo poznatog birokrata Medvedeva, koji je odbio debate sa svoja tri protivnika na izborima, u jedno od najprepoznatljivijih lica u zemlji praćenjem svakog njegovog koraka.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja, Medvedev uživa potporu 72,9 posto birača što bi značilo da će bez problema prijeći prag od 50 posto potreban za pobjedu u prvom krugu izbora.

Čini se da ostali predsjednički kandidati, čelnik komunista Genadij Zjuganov, nacionalist Vladimir Žirinovski i gotovo nepoznati Andrej Bognaov nemaju nikakvih izgleda.

Dmitrij Anatoljevič Medvedev je rođen u obitelji intelektualaca 14. rujna 1965. u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu. Godine 1999. seli u Moskvu kao predstojnik vladinog ureda a 2000. godine predvodi prvu Putinovu izbornu kampanju.

Godine 2003. postaje predstojnik Ureda predsjednika u Kremlju. Dvije godine kasnije imenovan je prvim zamjenikom premijera zaduženog za socijalne programe, tj. ulaganje prihoda od nafte i plina u zdravstvo, stanogradnju, poljoprivredu i kulturu.

Budući predsjednik dječjeg lica navodno pripada liberalnijem krilu u Putinovoj sviti. Skuplja stare singlice i longplejke rock bandova poput Deep Purplea.

Iako će prema mišljenju nekih analitičara Medvedev biti samo marioneta u Putinovim rukama, on se nekim svojim izjavama odmaknuo od Putinove politike. Obećao je manje miješanje države u gospodarstvo, neovisno sudstvo i veću zaštitu vlasničkih prava i najavio je da će to činiti srž programa njegove administacije. Rekao je da je državi potrebna sloboda kako bi imala legitimitet među svojim građanima. Pozvao je i na poreznu reformu kako bi se potaknuo gospodarski rast.

Govoreći na godišnjem gospodarskom forumu u Sibiru 15. veljače također je upozorio da je korupcija i dalje najozbiljniji problem s kojim je suočeno rusko društvo.

'Jedna od ključnih stvari na kojoj ćemo raditi iduće četiri godine jest neovisnost našeg pravnog sustava od izvršne i zakonodavne vlasti', kazao je Medvedev.

Poručio je da 'treba iskorijeniti naviku kršenja zakona među građanima', pojašnjavajući da se neće moći ostvariti jednake prilike za sve ukoliko ljudi budu mislili da 'prava uživaju samo oni koji pokažu zube ali ne i oni koji poštuju zakone'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene