Zapovjednik baze Belbek napad je očekivao. Eksplozija je vjerojatno upotrebljena kako bi se dezorijetiralo ukrajinske vojnike.


Ruski specijalci upali su u ukrajinsku zrakoplovnu bazu na Krimu. Probijanje zidova uslijedilo je nakon isteka roka u kojem je baza trebala biti predana Rusiji. 'Došli su kroz zidove u okopnim transporterima', tvrdi dopisnik Sky Newsa.

Ruski parlament jednoglasno odobrio aneksiju Krima

Vezani članci Slika nije dostupna Putin na TV-u: Bio sam spreman staviti nuklerano oružje na raspolaganje Slika nije dostupna Ukrajina zaustavila željeznički i autobusni promet prema Krimu

'Došlo je do eksplozije, jedan ukrajinski vojnik je upucan', rekao je i dodao da se je bilo dosta pucnjeva, vjerojatno ispaljenih u zrak. Vidio je barem jednog ozlijeđenog vojnika.

Eksplozije su vjerojatno upotrebljene kako bi se dezorijentiralo ukrajinske vojnike koji su sada poredani na vježbalištu.

Zapovjednik ukrajinske baze Belbek očekivao je napad i rekao svojim snagama da se odupru. Rečeno im je da ostanu na svojim pozicijama i ne predaju se. Rusi su zapovjednika sada odveli u pritvor.

Pukovnik Julij Mamšur rekao je za Reuters da će ga ruski vojnici odvesti na ispitivanje na nepoznatu lokaciju.

Na pitanje misli li da će se vratiti, rekao je: 'To će se tek vidjeti. Za sada stavljamo svo naše oružje u skladište'.

Prije napada, zamjenik zapovjednika baze Oleg Podovalov rekao je kako su im ruske trupe dale sat vremena da se predaju ili će upasti. 'Mi ne idemo nikamo', poručio je.

U bazi blizu Sevastopolja u subotu ujutro i dalje se vijorila ukrajinska zastava. Bila je jedan od rijetkih vojnih objekata u regiji i dalje pod kontrolom države, nakon aneksije Krima. Njezin pad označava ozbiljan gubitak za ukrajinsku vojsku koja je pokušavala zadržati kontrolu nad poluotokom. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook