Ruski vojni zrakoplov (Foto: AFP)
Ruski vojni zrakoplov (Foto: AFP)

Rusko zrakoplovstvo je u utorak greškom bombardiralo sela blizu Al Baba, na sjeveru Sirije gdje su se nalazile savezničke sirijske skupine iz koalicije protiv skupine Islamska država (IS), rekao je u srijedu vojni šef koalicije.


Američki vojnici su upozorili Ruse preko specijalne komunikacijske linije i Rusi su zatim zaustavili bombardiranje, rekao je američki general Stephen Townsend tijekom videokonferencije iz Bagdada.

"Mislim da su Rusi mislili da su sela pod okupacijom IS, a bila su u rukama sirijsko arapske koalicije, dijela Sirijskih demokrastkih snaga saveznika Sjedinjenih Država i međunarodne koalicije", objasnio je general Townsend.

Incident ocrtava složenost stanja na terenu blizu Al Baba, grada nedaleko turske granice.

"Postoje tri vojske i jedna neprijateljska snaga (IS) u istoj zoni", naglasio je general Townsend aludirajući na snage režima, turske snage i arapsko-kurdski savez FDS.

On je rekao da su u ruskom bombardiranju ubijeni i ranjeni borci arapsko-sirijske koalicije, ali nije precizirao njihov broj. Američki vojni savjetnici su se nalazili na 4 ili 5 km od mjeta bombardiranja i oni su upozorili Ruse da prekinu napad.

Al Bab je važno uporitšte skupine Islamska država na sjeveru Sirije, ali turske snage i savezničke sirijske pobunjeničke skupine su uspjele zauzeti taj grad prošlog tjedna, nakon više tjedana borbi. (Hina)