Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve Staljinove kolektivizacije

Rusi odgovorni za genocid u Ukrajini?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Ukrajini presudio je da je sovjetsko rukovodstvo iz 1930-ih odgovorno za genocid nad četiri milijuna Ukrajinaca koji su umrli od gladi.

Slučaj je pokrenut na zahtjev predsjednika Viktora Juščenka, jednog od kandidata na predsjedničkim izborima koji se održavaju u nedjelju. Šef vanjskopolitičkog odbora ruske Dume Konstantiin Kosačev presudu ukrajinskog suda opisao je kao politički obojenu, dok je predsjednik parlamenta Boris Grizlov izjavio je da je glad bila posljedica slabe žetve.

Pročitajte i ovo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa Vatrogasnim aparatom ugasio menoru u parlamentu sramotan čin VIDEO Poljski zastupnik vatrogasnim aparatom ugasio židovski svijećnjak: Hanuku proglasio sotonskom

Iako je Golodomor (Kuga Gladi) bila dio šire sovjetske gladi 1932. - 1933., većina Ukrajinaca vjeruje da je Moskva uskraćivanjem pomoći namjerno željela uništiti ukrajinske seljake, koji su se protivili Staljinovoj kolektivizaciji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene