Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski znanstvenici iz grada Novosibirska napravili su cjepivo koje može dvostruko produljiti život pacijenta oboljelog od raka.


Cjepivo koje pomaže u borbi protiv raka uspješno je prošlo klinička testiranja i uskoro bi se moglo naći u ruskim ljekarnama, prenosi agencija Itar-Tass.

Vezani članci Karcinomi glave i vrata - 4 Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost Avion, ilustracija Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije: ''Popunjenost prvog leta je bila iznad očekivanja''

Kad se dozira pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti raka, prostate, dojke i kolorektalnog raka, takva terapija im može značajno produljiti život, istaknuo je Vladimir Kozlov, šef Institua za kliničku imunologiju, koje je provelo istraživanje navedenog cjepiva.

>> Britanci: 'Najkasnije 2050. gotovo nitko ne bi trebao umrijeti od raka dojke'

Cjepivo se dobiva iz dendritičkih stanica, koje su imunološke stanice i koje proizvode materijale za antigene. Dendritičke stanice pacijenta se vade iz tijela te mijenjaju kulturom tkiva tumora te se opet ubrizgavaju u pacijenta. To izaziva reakciju imunološkog sustava, čiji je rezultat napad na stanice raka.

Terapija je trenutno dostupna pacijentima u postoperativnoj fazi, a ruski znanstvenici vjeruju kako bi cjepivo moglo čak i izliječiti rak u njegovim ranim fazama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook