Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusi danas glasuju za predsjednika, na izborima za koje mediji drže da su obična formalnost za prvog dopredsjednika vlade Dmitrija Medvedeva kojeg je Vladimir Putin izabrao za svog nasljednika u Kremlju.


Devet sati nakon birača na Dalekom istoku u Rusiji, zemlji koja se prostire na 11 vremenskih zona, Rusi u Moskvi, Sankt Peterburgu i u čitavom zapadnom dijelu Rusije počinju izlaziti na birališta koja su otvorila svoja vrata u 7.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Vezani članci Slika nije dostupna Medvedev: WikiLeaks pokazao cinizam SAD-a Slika nije dostupna Hobotnica Paul zna tko će biti ruski predsjednik

Na ovim izborima na kojima je sve poznato prije nego su i počeli, budući da je Dmitriju Medvedevu zajamčena pobjeda već u prvom krugu, upisano je 109 milijuna glasača koji mogu glasovati od 7.00 do 22.00 sata po istom vremenu.

Posljednja će se zatvoriti birališta u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litve, u 20.00 sati. Tad će se objaviti i izlazne ankete, a nepotpuni rezultati objavljivat će se tijekom noći, kako bude teklo prebrojavanje glasova.

Uz Medvedeva, u utrci za predsjedničku dužnost su još trojica kandidata koji su tek statisti, komunist Genadij Zjuganov, ultranacionalist blizak Kremlju Vladimir Žirinovski i zagonetni Andrej Bogdanov koji zagovara ulazak Rusije u Europsku uniju.

Medvedev koji je sveprisutan na televiziji i uživa potporu Vladimira Putina koji za njega kaže da je jamac stabilnosti, mogao bi osvojiti 61 do 80 posto glasova birača, prema posljednjim anketama.

Njegovi protivnici, Zjuganov, Žirinovski i Bogdanov dobit će tek 9-16 posto, odnosno 7-14 i 1 posto glasova.