Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTEŽANA ISTRAGA

Ukrajina tvrdi: Imamo dokaze da su projektil ispalili Rusi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska vlada optužila je proruske separatiste da su pomicanjem 38 tijela s mjesta nesreće uništili dokaze o padu zrakoplova. Neki mediji javljaju kako su pobunjenici započeli s 'lovom na blago' - navodno kradu preostale vrijedne stvari unesrećenih poput novčanika, kreditne kartice, nakit...

18:40 - Ukrajina ima "uvjerljive dokaze" da je Rusija odigrala presudnu ulogu u rušenju malezijskoga putničkog aviona jer je pobunjenicima dala i raketne sustave i ljudstvo, objavilo je u subotu načelnik ukrajinske obavještajne službe Vitalij Naida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobunjenici priznali 'Imali smo rakete kojima je srušen malezijski zrakoplov' Slika nije dostupna Iskaz poštovanja Objavljeno što će biti s brojem leta MH17

Ustvrdio je da službeni Kijev ima dokaz da su tri radarski navođena raketna sustava BUK-1, ili SA-11 ušla u Ukrajinu iz susjedne Rusije, zajedno s tročlanom posadom.

"Imamo uvjerljive dokaze da je taj teroristički čin počinjen uz pomoć Ruske Federacije. Možemo sa sigurnošću reći da su tim raketnim sustavom rukovali ruski državljani", rekao je na konferenciji za novinare.

Pozvao je Rusiju da preda imena i prezimena tih osoba kako bi ih u Ukrajini ispitali i rekao da su ta tri raketna sustava u međuvremenu vraćena u Rusiju te novinarima pokazao slike raketnih sustava na raznim položajima.

"Znamo za tri osobe koje su s ovim sustavima došle s ruskoga teritorija", rekao je.

18:20 - Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su se da treba provesti međunarodnu i neovisnu istragu pod vodstvom Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) o padu malezijskog zrakoplova u Ukrajini, objavila je u subotu njemačka vlada.

U telefonskom razgovoru dvoje se čelnika usuglasilo da međunarodnom neovisnom povjerenstvu, pod vodstvom ICAO-a, treba brzo omogućiti pristup mjestu nesreće zrakoplova Malaysia Airlines na istoku Ukrajine kako bi se razjasnile okolnosti pada i odnijela tijela unesrećenih, navodi njemačka vlada u priopćenju.

Kremlj je naveo da je "dvoje čelnika inzistiralo na važnosti objektivne i precizne istrage".

Merkel je rekla da istragu treba voditi Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO), piše u priopćenju Kremlja.

Kancelarka je pozdravila namjeru Rusije da u istragu uključi jednog svojeg predstavnika.

16:50 - Ukrajinske vlasti ponovile su apel obiteljima stradalih putnika i članova posade da blokiraju bankovne račune svojih najmilijih. Naime, prema njihovim informacijama, na mjestu nesreće krade se gotovina i kreditne kartice stradalih.

15:10 - Proruski pobunjenici su izmijenili dokaze na mjestu pada zrakoplova na letu MH17, što može potpuno poremetiti istragu, ustvrdila je u subotu, nakon ukrajinske, i malezijska vlada, ocijenivši da su uništeni ključni dokazi u području pada zrakoplova i istaknuvši da to smatra "izdajom" žrtava poginulih u katastrofi.

"Cijelo mjesto nesreće je kompromitirano i postoje znakovi da ključni dokazi nisu sačuvani na mjestu događaja. Takvo ponašanje na mjestu pada zrakoplova može iskriviti samu istragu", rekao je malezijski ministar prijevoza Liow Tiong Lai, koji će stići u Ukrajinu u subotu.

"Nesprečavanje takvih uplitanja predstavlja izdaju poginulih", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

"Moramo imati potpuno slobodan pristup cijelom mjestu nesreće i mora nam biti zajamčeno da nisu izmijenjeni dokazi na mjestu nesreće", dodao je ministar. "Najvažnije je odrediti tko je srušio malezijski zrakoplov. Zahtijevamo pravdu", istaknuo je.

12:30 - Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai izrazio je bojazan da mjesto nesreće nije propisno osigurano te da se neće očuvati svi dokazi. Također je ocijenio "nečovječnom" mogućnost da im se ne dozvoli pristup mjestu nesreće, prenosi Reuters.

Međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koji nisu forenzični stručnjaci, pokušat će u subotu ponovno doći na mjesto pada zrakoplova pošto su im raniji pokušaj spriječili naoružani proruski separatisti, prenosi agencija dpa.

Promatrači su stigli blizu mjesta pada zrakoplova nedaleko od ukrajinsko-ruske granice, no pobunjenici su im spriječili pristup, rekao je voditelj ekipe OESS-a Thomas Greminger. To je potvrdio i Serhij Taruta, guverner pokrajine Donjeck kojega je imenovala ukrajinska vlada u Kijevu.

Malezijski ministar vjeruje da Rusija čini sve što može kako bi očuvala pristup do pada zrakoplova i pozvao je cijeli svijetu da pomogne brzo prikupiti posmrtne ostatke.

"Pokušavaju sve što mogu da omoguće Maleziji siguran pristup", rekao je Liow novinarima. Liow, koji su subotu putuje u Ukrajinu, nadalje vjeruje da je zrakoplov srušen i da nije "zalutao" u zabranjen zračni prostor te da je ruta leta MH17 jedna od "glavnih zračnih autocesta".

I malezijska aviokompanija Malaysia Airlines izrazila je uvjerenje da nije počinila nikakvu grešku.

Ukrajina je prst krivnje za uništavanje dokaza uperila u proruske pobunjenike i Rusiju. "Ukrajinska vlada službeno priopćuje da teroristi, uz pomoć Rusije, pokušavaju uništiti dokaze tog međunarodnog zločina. Prema vladinim podacima, teroristi su 38 tijela prenijeli u mrtvačnicu u Donjeck", stoji u priopćenju u kojem se optužuje stručnjake s "jakim ruskim naglaskom" da su prijetili da će sami obaviti obdukcije.

Ukrajinske vlasti priopćile su da su pretražile 18 od ukupno 25 kvadratnih kilometara te da je nađeno 186 tijela.

10:40 - Nizozemska koja je u nesreći izgubila 192 državljana, je ljuta na separatiste koji kradu vrijedne stvari od unesrećenih putnika zrakoplova MH17, a svoje trofejne pohode objavljuju na društvenim mrežama.

'To je prestrašno. Držite svoje ruke podalje od ostataka mrtvih, zar nemate nikakvog poštovanja prema mrtvima? Odvratno', rekla je Mireille Kossen-Warnaar, prenosi News.

Ukrajinska vlada je optužila proruske separatiste da zbog toga što su pomaknuli 38 tijela s mjesta nesreće, uništavaju dokaze o padu zrakoplova, objavljuje Reuters.

 

10:25 - 'Kako se sunce počelo dizati, prizori na mjestu nesreće postajali su sve gori', rekao je reporter CNN televizije.

Krhotine zrakoplova razbacane u krugu od 15 kilometara nan poljima u istočnoj Ukrajini. Dva dana nakon što je projektil, za kojeg se ne zna tko ga je ispalio, pogodio malezijski zrakoplov koji se srušio u polje na istoku Ukrajine, a prilikom nesreće stradalo 298 ljudi, tijela unesrećenih i dalje leže vezana za sjedala.

Stručnjaci su još uvijek na terenu, ispituju sve dokaze koji bi mogli uputiti na krivca za ovu tešku zrakoplovnu nesreću. Jedan od članova jedinice za istragu kazao je da su se 'tijela počela djelomično raspadati na iznimno vrućem suncu'.

Samo je nekoliko stvari pomaknuto s mjesta pada zrakoplova. Sva je prtljaga putnika premještena na jedno mjesto. Neki mediji javljaju kako su pobunjenici započeli s 'lovom na blago', kradu sve vrijedne stvari unesrećenih. Novčanike, kreditne kartice, nakit, a neke od tih predmeta skidaju s tijela unesrećenih.

Diljem polja razbacane su izgorene knjige, turistički vodiči kao i obuća te odjeća za plažu što upućuje da je većina putnika putovala na godišnji odmor.

Tijela putnika razbacana su posvuda, leže na cesti, u polju, dok su neka ostala zaglavljena pod krhotinama zrakoplova.

'Neka od njih su izobličena do neprepoznatljivosti', javlja CNN.

Mještanka obližnjeg sela, koja je svjedočila stravičnom događaju, rekla je da su 'ljudi padali s neba poput zastrašujuće kiše'.

Djelatnici Hitne službe kazali su pak kako nije u njihovoj nadležnosti skupljanje tijela unesrećenih, dok je vođe proruskih separatista rekao da su Nizozemske i Malezijske vlasti naredile da se tijela ne smiju dirati.

No njihove se vlasti ne nalaze na terenu. Da bi došli do tamo trebaju preći dugi put od središta Donjecka, preko ratne zone. Ne postoji nikakvo vodstvo na terenu, vlada potpuno bezvlađe i zastrašujuće je mirno.

Samo trojica proruskih separatista čuvaju mjesto nesreće.

'Ovo je najveće mjesto zločina na svijetu kojeg osigurava nekolicina iznimno neljubaznih i teško naoružanih vojnika', rekao je OSCE-ov glasnogovornik Michael Bociurkiw.

09:50 - Proruski separatisti, kao i ukrajinske snage dogovorili su se oko osiguravanja 'sigurnosne zone' oko mjesta pada malezijskog zrakoplova, javlja AFP.

08:00 - Šezdeset malezijskih stručnjaka u subotu treba stići u Kijev u nadi da će moći stići do mjesta u istočnoj Ukrajini na kojemu je pao po svemu sudeći raketom srušeni zrakoplov Boeing 777 malezijske zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines.

U ekipi od 62 osobe nalaze se i dvojica stručnjaka za zrakoplovne katastrofe, koje je pozvao Kijev kako bi sudjelovali u potrazi, preciziralo je malezijsko ministarstvo transporta.

Premijer Najib Razak izjavio je u petak navečer da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom inzistirajući na potrebi neometane i objektivne istrage.

"Također sam kazao Putinu da mjesto nesreće ne bi trebalo dirati dok ekipa ne započne svoju istragu", kazao je malezijski premijer.

Američki predsjednik Barack Obama također je inzistirao na potrebi da istraga bude "slobodna" i "neometana".

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na poštenu i objektivnu istragu o rušenju Malezijskog Boeinga 777 s 298 ljudi, objavila je u subotu na svojoj internet stranici kineska vlada.

Istraga treba pronaći dokaz što je prije moguće, rekao je Xi a prenosi se na web stranici.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 letio je na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur kada je srušen pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade što je izazvalo ogorčenje i osude diljem svijeta. Među putnicima su bila i 44 Malezijca, uključujući 15 članova posade.

Ostaci zrakoplova rasuti su na teritoriju kojega drže proruski separatisti u blizini granice s Rusijom koja je u sukobu s Ukrajinom.

Ovo je drugi put u par mjeseci da je malezijska zrakoplovna tvrtka izgubila zrakoplov. Boeing 77 na liniji Peking -Kuala Lumpur nestao je 8. ožujka i još uvijek nisu pronađeni zrakoplov ili njegovi ostaci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene