Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li uspjeti?

On je prvi dobrovoljac za najkontroverzniju operaciju na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi dobrovoljac za presađivanje ljudske glave je 30-godišnji Rus Valerij Spiridonov, s bolešću Wernig-Hoffman.

Rus Valerij Spiridonov pati od postupne neizlječive atrofije mišića i dobrovoljno se javio za presađivanje glave na tijelo donora.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

'Ne ludim i ne jurim k tome da mi se odreže glava. Operacija će se dogoditi kada svi budu uvjereni da je uspješnost 99%. Znam da će moj put pomoći u promicanju ideje za ovu operaciju, potaknut medicinski svijet da se pobrine da imamo podršku od znanstvene zajednice', rekao je Spiridonay.

Talijanski neurokirurg, doktor Sergio Canavero, direktor Napredne skupine za neuromodulaciju iz Torina, procijenio je kad je najavio presađivanje ljudske glave na tijelo donora, krajem 2013. da bi takva operacija mogla biti moguća za dvije godine, to jest 2016.

Sudjelovalo više od 50 liječnika: Izvedena prva transplantacija lubanje i vlasišta

Sada je priznao da mu treba pomoć, uputivši apel bogatim američkim donatorima poput Billa Gatesa kako bi mogao izvesti svoj plan koji brojni pripadnici medicinske zajednice smatraju ludošću.

Canavero je u petak imao dvoipolsatnu prezentaciju na tu temu na konferenciji Američke akademije neuroloških i ortopedskih kirurga kao gost na otvaranju.

Među 150 sudionika konferencije u hotelu u Anapolisu (Maryland), bio je i prvi dobrovoljac za takvo presađivanje, Valerij Spiridonov, s bolešću Wernig-Hoffman koja se očituje u postupnoj neizlječivoj atrofiji mišića.

'Morate razumjeti da nemam puno izbora. Ako ne pokušam ovo, moja sudbina će biti vrlo tužna. Stanje mi se pogoršava svake godine. Razumijem rizike takve operacije. Bojim se da neću živjeti dovoljno dugo da vidim da se to događa nekom drugom', dodao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene