Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje statusa Kosova nužno treba riješiti, a tome bi pomoglo i brže približavanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji, ocijenio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, govoreći na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani.


Konferenciju o predstojećem slovenskom predsjedanju EU organizirali su Centar za međunarodne odnose ljubljanskog fakulteta društvenih znanosti i Transeuropska udruga za europske studije.

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader: Ako nas se bude ucjenjivalo bit će ili ZERP ili EU Slika nije dostupna Rupel: Mislim da će Slovenija priznati Kosovo

Rupel je govorio o zadaćama i prioritetima Slovenije tijekom
predsjedanja EU-om, te procesu pridruživanja EU-u država u regiji.

'Kosovo je u prvom redu europski problem i lakmusov test zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te europskog jedinstva', rekao je Rupel.

Rupel je naglasio kako očekuje da će predsjedanje Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine pomoći jačanju njenog prestiža i identiteta u međunarodnim dimenzijama. Jedna od važnih uloga Slovenije u prvoj polovici iduće godine bit će i nastojanje da se što prije ratificira reformni ugovor EU-a, a Slovenija će biti među prvim državama članicama koja će ga ratificirati, istaknuo je slovenski ministar vanjskih poslova.