Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je u Luxembourgu neslaganje s organizatorima subotnjeg prosvjeda na Dragonji, istaknuvši da oni to ne rade da bi poboljšali stvari, nego da bi postigli odgovarajuće političke učinke.


"Mislim da ti događaji neće utjecati na stvarni posao koji radimo. Mi radimo ozbiljan posao o vrlo ozbiljnim pitanjima, imamo osjećaj da se stvari počinju kretati. Oni koji prave incidente ne rade to da bi poboljšali stvari, nego zbog toga što žele postići određene političke učinke, s čime se ne mogu složiti", izjavio je Rupel u Luxembourgu, odgovarajući na pitanje mogu li subotnji izgredi pogoršati izglede za rješenje graničnog spora s Hrvatskom.

U Luxembourgu se u utorak održava redoviti sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, na rubu toga sastanka, u ponedjeljak navečer, održava se sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Hrvatske i EU-a.

I slovenski premijer Janez Janša izjavio je u nedjelju da subotnji miting u potporu Jošku Jorasu na Dragonji nije način za rješavanje otvorenih graničnih pitanja i da treba dati priliku međudržavnom povjerenstvu za pripremu arbitraže koja je nedavno otpočela s radom.

U subotu se u blizini graničnog prijelaza Plovanija okupilo dvjestotinjak pristaša Joška Jorasa, koji su pokušali prijeći most i ući u Hrvatsku, gdje ih je zaustavila hrvatska policija.