Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel dopušta i arbitražu o granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku da se Slovenija nada rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom tijekom njenih pregovora s Europskom unijom, ali nije isključio mogućnost da se do rješenja dođe arbitražom.

Rupel je, kako prenosi slovenska agencija STA, naglasio da je u pogledu granice s Hrvatskom sklon tome da se rješenje pitanja granice traži u pregovorima, ali da će Slovenija morati odlučiti da li prihvatiti hrvatsku inicijativu za arbitražu ili inzistirati na bilateralnim razgovorima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Slovenska politika nije politika ucjena Žbogar: Glas protiv je glas za radikalnu Sloveniju

'Možda će na kraju trebati prihvatiti arbitražu, ali ću se svakako
zauzimati za to da do arbitraže dođe prije nego što Hrvatska postane članica Europske unije', rekao je Rupel dodajući da bi u suprotnome to moglo dovesti do poteškoća.

Na tvrdnju predsjednika odbora Jožefa Jerovšeka da su slovenski članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u četvrtak 'propustili priliku' postaviti pitanja hrvatskoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar Kitarović o neriješenim pitanjima i da je ona u Bruxellesu odnose sa Slovenijom predstavila kao 'idealne i romantične', 

Rupel je izrazio žaljenje što slovenski europarlamentarci nisu nazočili sjednici, ali to nije ocijenio tragičnim za interese Slovenije i međudržavne odnose s Hrvatskom.

'Nastup hrvatske ministrice u Europskom parlamentu bio je dobar i učvršćuje poziciju Hrvatske u pregovaračkom procesu', rekao je Rupel prema agenciji STA, te dodao da su na sjednici mogli sudjelovati i slovenski predstavnici u odboru i Hrvatskoj pružiti potporu.

Rupel je dodao da je nevezano za njen nastup u Europskom parlamentu začuđen tvrdnjama da Slovenija blokira sporazum o granici s Hrvatskom. Tu je tvrdnju, rekao je Rupel, hrvatska ministrica iznijela u svom brifingu diplomatskom zboru sredinom rujna u Zagrebu, kada je, prema njegovim tvrdnjama, rekla da Slovenija i Hrvatska nemaju sporazum o granici jer ga Slovenija još od 1991. godine odbacuje.

'Ta izjava je neistinita i stanje je sasvim obrnuto', rekao je Rupel.

Glavna tema sjednice u zatvorenom dijelu bilo je otvoreno pismo Rupela predsjedniku odbora Jerovšeku od prije nekoliko mjeseci, u kojemu je naveo da neke akcije oporbe na vanjskopolitičkom planu štete državi i da imaju elemente 'urote'. Riječ je o nastavku sjednice ovog parlamentarnog odbora, koja je početkom rujna bila prekinuta zbog incidenta kod Sv. Martina i Hotize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene